СУСРЕТ СА ПЕСНИКИЊОМ РАДМИЛОМ ЛАЗИЋ
У оквиру пројекта LINE Фондације Мак Диздар из Сарајева, у среду 10. 6. 2015. године у Гимназији Креативно перо организован је сусрет наших гимназијалаца/ки и ученика/ца првог разреда Балетске школе Лујо Давичо са тренутно најзначајнијом српском песникињом Радмилом Лазић.
Радмила Лазић објавила је 15 збирки песама, покренула је први часопис за женску књижевност ProFemina, приредила је антологију женске поезије Мачке не иду у рај и за свој рад добила најпрестижније књижевне награде. Њена поезија превођена је на стране језике.
У претходном периоду ученици/е су на часовима српског језика и књижевности читали и анализирали песме Радмиле Лазић које су их изненадиле темама, отвореношћу, директношћу, избором лексике, идејама... У току занимљивог разговора са песникињом имали/е су прилике да изнесу своје мишљење о њеној поезији. Такође, добили/е су одговоре на многобројна питања у вези са књижевним стварањем, позицијом интелектуалаца у друштву, положајем жена у књижевности, феминизмом...
Задатак ученика/ца из наше гиманзије и Балетске школе биће да својим вршњацима/кињама из Ужица, Сарајева, Стоца, Загреба и Ријеке представе поезију Радмиле Лазић на књижевном окупљању у Стоцу, у првој недељи септембра.

„Живот је кандирано воће & оцат,
У стихове их умећем у једнаки дозама.
Моја је синтакса штимовање оргуља у венама.
Горим са срцем од 500W,
Истина не грејем, али могу да опечем,
Као и језиком –
Кога не перем и не стружем Вимом.”
Радмила Лазић: Смејаћу се свуда, плакаћу где стигнем