О имену

Често нас питају како смо нашој установи дали име. Када смо донеле одлуку да оснујемо школу и вртић, почеле смо да размишљамо о правом имену за нашу визију васпитања и образовања. Разговарале смо са нашим родитељима, многим пријатељицама и пријатељима и људима из струке, а онда се име само наметнуло - потекло је од једног поклона.

Мама нам је поклонила по једно старо перо, црвене и жуте боје. Перо се користило као средство за писање у давним временима, а данас представља симбол за стицање знања. Ми смо желеле да креативношћу повежемо традиционално и савремено, национално и интернационално. Тако се родила идеја да школу назовемо Креативно перо. И данас сматрамо да је име аутентично, а посебно нам је драго што је у његовом избору учествовала наша породица.

Прва година, школска: почетак и младост

То је био почетак! Све је било ново, свеже... Доминирала је младост, ентузијазам, али и озбиљност, зрелост, посвећеност и жеља да створимо изузетан вртић и школу. Од првог дана били смо васпитно-образовни систем који излази у сусрет дечјим потребама кроз инклузивно образовање - усмереност ка свој деци и пружање подршке деци којој је потребна додатна помоћ у учењу, као и изузетним талентима. Данас можемо рећи да је то била година у којој се од нас захтевао велики рад и посвећеност.

Друга година: промене

Те године циљ нам је био да растемо и развијамо се у складу са нашом визијом. У свим учионицама уведене су интерактивне табле - најсавременија наставна технологија која отвара неслућене могућности у раду са децом. Ми смо, као оснивачице Васпитно-образовног система Креативно перо, тежиле бољој, успешнијој и савременијој школи. Водило нас је искуство сопственог школовања и идеја о значају образовања, у коју дубоко верујемо.

Трећа година: стручно усавршавање

Трећу годину постојања обележило је добијање сагласности за билингвални рад на српском и енглеском језику и развијање наше установе као интернационалне. Закључиле смо да је најважније улагати у људе и то смо и урадиле. Сусрет са Маријом Теохари, светски признатом консултанткињом у области образовања, отворио нам је врата ка новим пројектима, у складу са нашим циљем да се развијамо и напредујемо. Стручно усавршавање наставника и наставница обележило је ову годину и допринело стасавању школе и вртића у сваком смислу (приступ деци, изглед школе и вртића, интернационална оријентација, билингвална настава).

 

Четврта година: нова академска димензија

Тимски рад и сарадња на нивоу целог система допринели су јачању Креативног пера. То је дало нову димензију нашем раду и испољило се у постигнутим резултатима. Све се ускладило, и организација рада, и нови пројекти, ваннаставне активности, наступи и такмичења. Заједно са порастом броја деце, ученика и ученица и интеркултуралним приступом, Креативно перо постаје богатије за програм Летње школе и факултативне програме Креативног пера плус. И на крају, вртић и школа су били заједно у Толстојевој 58. Ширењу интеркултуралног духа допринео је долазак већег броја деце из света и из интернационалних школа. Коначно смо осетиле да је наша визија почела да се остварује.

Пета година: акредитација за Кембриџ програм

Веома значајан датум у развоју нашег система представља јануар 2012. године. Установа је тада постала део интернационалног Кембриџ система међународних испита. Као део важне и препознатљиве интернационалне образовне платформе, започиње реализацију Кембриџ програма и програма Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Стицање акредитације испунило нас је поносом, али и подстакло нашу одговорност у прихватању обавезе да васпитање и образовање наших ђака буде препознатљиво широм света.

Шеста година: прва година имплементације Кембриџ програма

Школска 2012/2013. година обележена је ангажовањем на интеграцији два значајна образовна програма, што постаје специфичност наше установе. У први план истакнута је активна позиција ученика и ученица и развој критичког мишљења. Седиште наше установе налазило се у Толстојевој 58, а са повећањем броја ученика и ученица отворило се издвојено одељење у Толстојевој 51. Током ове школске године, уз помоћ образовне платформе Едмодо, започета је реализација пројекта Изокренута учионица. У оквиру овог пројекта наставници и наставнице постављају различите материјале релевантне за тему која ће се тек обрађивати на часу и тако упућују ученике и ученице да проучавају те материјале и дају своје мишљење или суд о теми која се обрађује. Такође, на овај начин се образовне платформе користе као инструменти за заједничко истраживање.

Седма година: прва мала матура

Стасава прва генерација наших матураната и матуранткиња, са изузетним резултатима на завршним и Кембриџ испитима. Цела година протекла је у знаку припремања ученика и ученица за испит зрелости кроз програме професионалне оријентације, као и каријерно саветовање. На иницијативу родитеља наших ученика у ученица, припремљен је елаборат за отварање гимназије, које је планирано за наредну школску годину.

Осма година: отварање гимназије

Године 2014/2015. са радом је почела и гимназија општег типа и на овај начин је наш систем постао целовит. У овој години постајемо и двоодељењска школа у одељењима млађих разреда, тако да због повећаног броја ученика и ученица и отварања гимназије, наш систем користи и објекат у Чакорској 3. Такође, ове године, као посебан резултат дугогодишњег партнерства, издваја се рад Асоцијације родитеља на подстицању културног и јавног живота установе и покретању хуманитарних активности. Асоцијација родитеља је у великој мери утицала на промовисање значаја сарадње установе и родитеља. Веза између наше деце, родитеља и установе постала је чвршћа и покренут је нови дух промене и партнерства.

Девета година: таблети у настави

Девету годину постојања нашег система обележили су пројекти који су унапредили квалитет образовно-васпитног рада увођењем информационо-комуникационих технологија. Ове технологије прате потребе савремене генерације ученика и ученица. Школа је за њих обезбедила таблете, а у овој години реализовани су и други пројекти. Осим Едморо платформе за онлајн учење, наши ученици и ученице користе и друге образовне платформе попут Khan Academy и Moodle, а учествују и у пројекту Гејмификација и примени апликација попут ClassDojo и Classcraft. Успешан рад Креативног пера у овој години крунисан је првим местом на републичком такмичењу ученика и ученица средњих школа из српског језика.

Десета година: међународни пројекти

У јубиларну, десету годину, улазимо са остваривањем циља који се односи на повезивање наше школе са другим школама на међународном нивоу. Креативно перо учестововало је на CARnet конференцији у Ровињу, а наши наставници и наставнице успешно су представили своје радове о алгоритамском мишљењу и платформи за онлајн учење. У децембру 2016. године Креативно перо остварило је сарадњу са шест европских школа у склопу реализације пројекта Advent календар, у оквиру платформе Etwinning.

У јануару 2017. године Васпитно-образовни систем Креативно перо постаје званични Кембриџ центар за професионални развој и стиче лиценцу да обучава просветне раднике према Кембриџ стандардима, као и да издаје Кембриџ сертификате. Примере добре праксе наши наставници и наше наставнице представили су на значајној конференцији Нове технологије у образовању, одржаној у Београду, у фебруару 2017. године.

Врхунац у области међунарадне сарадње представља наше учешће на међународној олимпијади из роботике. У току су припреме за овај догађај који ће се одржати у Вашингтону у јулу 2017. године, а ученици и ученице наше гимназије представљаће национални тим Србије. Основни циљ овог пројекта је јачање свести о важности STEM каријере као дугорочне опције за будућност младих и пружање подршке интеркултурној сарадњи и разменама, што је у потпуности у складу са нашим концептом и дугорочним циљевима.

Jеданаеста година: Интензивно стручно усавршавање, унапређивање тематског и интердисциплинарног приступа настави и величанствен новогодишњи концерт

Ову школску годину обележило је интензивно стручно усавршавање наставника и наставница, у оквиру Центра за професионални развој наставника у области Настава и учење. Обука је реализована по Кембриџ програму, са програмом од 120 сати стручног усавршавања. Шест наставница је добило веома високе екстерне оцене за своја портфолија и сертификате. Дуго ћемо се сећати величанственог новогодишњег концерта који су извели наши ученици и ученице, родитељи, наставници и наставнице. У школи смо даље развијали различите моделе за примену тематског планирања у настави и утврдили да наши ђаци веома воле тематске дане! Тематски и интердисциплинарни приступ олакшава учење, обезбеђује трајнија знања и помаже у изградњи компетенција важних за живот у савременом друштву. 

Дванаеста година: Наш пројекат Европска искуства за квалитетну школу и изузетни резултати на завршном испиту и IGCSE Е и Cambridge испитима

Креативно перо је прва приватна школа у Србији којој је Фондација Темпус одобрила финансирање пројекта мобилности наставника и стручних сарадника Европска искуства за квалитетну школу. Искористили смо најбоља искуства образовних система Финске и Естоније, интегрисали их у нове школске развојне планове и представили наша искуства другим школама, студентима, путем друштвених мрежа и медија. Основни приступ је подстицање радозналости и мотивације, истраживање и креативност, повезивање са стварним светом, учење ван учионице и велика подршка ученицима и ученицама. Такође, били смо веома успешни на завршном испиту на крају основне школе, а наши ученици и ученице су имали најбоље резултате међу приватним школама и остварили резултат знатно изнад републичког просека! Наши ђаци су били веома успешни и на Кембриџ испитима из  енглеског, математике и примењених наука. Посебно смо поносни на ученике и ученице другог разреда гимназије, чији је просечан резултат на испиту из математике био 92%.