О имену

Често нас питају како смо нашој установи дали име. Када смо донеле одлуку да оснујемо школу и вртић, почеле смо да размишљамо о правом имену за нашу визију васпитања и образовања. Разговарале смо са нашим родитељима, многим пријатељицама и пријатељима и људима из струке, а онда се име само наметнуло - потекло је од једног поклона.

Мама нам је поклонила по једно старо перо, црвене и жуте боје. Перо се користило као средство за писање у давним временима, а данас представља симбол за стицање знања. Ми смо желеле да креативношћу повежемо традиционално и савремено, национално и интернационално. Тако се родила идеја да школу назовемо Креативно перо. И данас сматрамо да је име аутентично, а посебно нам је драго што је у његовом избору учествовала наша породица.

Прва година, школска: почетак и младост

То је био почетак! Све је било ново, свеже... Доминирала је младост, ентузијазам, али и озбиљност, зрелост, посвећеност и жеља да створимо изузетан вртић и школу. Од првог дана били смо васпитно-образовни систем који излази у сусрет дечјим потребама кроз инклузивно образовање - усмереност ка свој деци и пружање подршке деци којој је потребна додатна помоћ у учењу, као и изузетним талентима. Данас можемо рећи да је то била година у којој се од нас захтевао велики рад и посвећеност.

Друга година: промене

Те године циљ нам је био да растемо и развијамо се у складу са нашом визијом. У свим учионицама уведене су интерактивне табле - најсавременија наставна технологија која отвара неслућене могућности у раду са децом. Ми смо, као оснивачице Креативног пера, тежиле бољој, успешнијој и савременијој школи. Водило нас је искуство сопственог школовања и идеја о значају образовања, у коју дубоко верујемо.

Трећа година: стручно усавршавање

Трећу годину постојања обележило је добијање сагласности за билингвални рад на српском и енглеском језику и развијање наше установе као интернационалне образовне установе. Закључиле смо да је најважније улагати у људе и то смо и урадиле. Сусрет са Маријом Теохари, светски признатом консултанткињом у области образовања, отворио нам је врата ка новим пројектима, у складу са нашим циљем да се развијамо и напредујемо. Стручно усавршавање наставника и наставница обележило је ову годину и допринело стасавању школе и вртића у сваком смислу (приступ деци, изглед школе и вртића, интернационална оријентација, билингвална настава).

 

Четврта година: нова академска димензија

Тимски рад и сарадња на нивоу целог система допринели су јачању Креативног пера. То је дало нову димензију нашем раду и испољило се у постигнутим резултатима. Све се ускладило, и организација рада, и нови пројекти, ваннаставне активности, наступи и такмичења. Заједно са порастом броја деце, ученика и ученица и интеркултуралним приступом, Креативно перо постаје богатије за програм Летње школе и факултативне програме Креативног пера плус. И на крају, вртић и школа су били заједно у Толстојевој 58. Ширењу интеркултуралног духа допринео је долазак већег броја деце из света и из интернационалних школа. Коначно смо осетиле да је наша визија почела да се остварује.

Пета година: акредитација за Кембриџ програм

Веома значајан датум у развоју нашег система представља јануар 2012. године. Установа је тада постала део интернационалног Кембриџ система међународних испита. Као део важне и препознатљиве интернационалне образовне платформе, започиње реализацију Кембриџ програма и програма Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Стицање акредитације испунило нас је поносом, али и подстакло нашу одговорност у прихватању обавезе да васпитање и образовање наших ђака буде препознатљиво широм света.

Шеста година: прва година имплементације Кембриџ програма

Школска 2012/2013. година обележена је ангажовањем на интеграцији два значајна образовна програма, што постаје специфичност наше установе. У први план истакнута је активна позиција ученика и ученица и развој критичког мишљења. Седиште наше установе налазило се у Толстојевој 58, а са повећањем броја ученика и ученица отворило се издвојено одељење у Толстојевој 51. Током ове школске године, уз помоћ образовне платформе Едмодо, започета је реализација пројекта Изокренута учионица. У оквиру овог пројекта наставници и наставнице постављају различите материјале релевантне за тему која ће се тек обрађивати на часу и тако упућују ученике и ученице да проучавају те материјале и дају своје мишљење или суд о теми која се обрађује. Такође, на овај начин се образовне платформе користе као инструменти за заједничко истраживање.

Седма година: прва мала матура

Стасава прва генерација наших матураната и матуранткиња, са изузетним резултатима на завршним и Кембриџ испитима. Цела година протекла је у знаку припремања ученика и ученица за испит зрелости кроз програме професионалне оријентације, као и каријерно саветовање. На иницијативу родитеља наших ученика у ученица, припремљен је елаборат за отварање гимназије, које је планирано за наредну школску годину.

Осма година: отварање гимназије

Године 2014/2015. са радом је почела и гимназија општег типа и на овај начин је наш систем постао целовит. У овој години постајемо и двоодељењска школа у одељењима млађих разреда, тако да због повећаног броја ученика и ученица и отварања гимназије, наш систем користи и објекат у Чакорској 3. Такође, ове године, као посебан резултат дугогодишњег партнерства, издваја се рад Асоцијације родитеља на подстицању културног и јавног живота установе и покретању хуманитарних активности. Асоцијација родитеља је у великој мери утицала на промовисање значаја сарадње установе и родитеља. Веза између наше деце, родитеља и установе постала је чвршћа и покренут је нови дух промене и партнерства.

Девета година: таблети у настави

Девету годину постојања нашег система обележили су пројекти који су унапредили квалитет образовно-васпитног рада увођењем информационо-комуникационих технологија. Ове технологије прате потребе савремене генерације ученика и ученица. Школа је за њих обезбедила таблете, а у овој години реализовани су и други пројекти. Осим Едморо платформе за онлајн учење, наши ученици и ученице користе и друге образовне платформе попут Khan Academy и Moodle, а учествују и у пројекту Гејмификација и примени апликација попут Class Dojo и Classcraft. Успешан рад Креативног пера у овој години крунисан је првим местом на републичком такмичењу ученика и ученица средњих школа из српског језика.

Десета година: међународни пројекти

У јубиларну, десету годину, улазимо са остваривањем циља који се односи на повезивање наше школе са другим школама на међународном нивоу. Креативно перо учестововало је на CARnet конференцији у Ровињу, а наши наставници и наставнице успешно су представили своје радове о алгоритамском мишљењу и платформи за онлајн учење. У децембру 2016. године остварили смо сарадњу са шест европских школа у склопу реализације пројекта Advent календар, у оквиру платформе Etwinning.

У јануару 2017. године Васпитно-образовни систем Креативно перо постаје званични Кембриџ центар за професионални развој и стиче лиценцу да обучава просветне раднике према Кембриџ стандардима, као и да издаје Кембриџ сертификате. Примере добре праксе наши наставници и наше наставнице представили су на значајној конференцији Нове технологије у образовању, одржаној у Београду, у фебруару 2017. године.

Врхунац у области међунарадне сарадње представља наше учешће на међународној олимпијади из роботике, у Вашингтону у јулу 2017. године, а ученици и ученице наше гимназије представљали су национални тим Србије. Основни циљ овог пројекта је јачање свести о важности СТЕМ каријере (STEM - наука (science), технологија (technology), инжењерство (engineering) и математика (mathematics)), као дугорочне опције за будућност младих и пружање подршке интеркултурној сарадњи и разменама, што је у потпуности у складу са нашим концептом и дугорочним циљевима.

Jеданаеста година: Интензивно стручно усавршавање, унапређивање тематског и интердисциплинарног приступа настави и величанствен новогодишњи концерт

Ову школску годину обележило је интензивно стручно усавршавање наставника и наставница, у оквиру Центра за професионални развој наставника, у области Настава и учење. Обука је реализована по Кембриџ програму, са програмом од 120 сати стручног усавршавања. Шест наших наставница су добиле веома високе екстерне оцене за своја портфолија и стекле вредне сертификате. Дуго ћемо се сећати величанственог новогодишњег концерта који су извели наши ученици и ученице, родитељи, наставници и наставнице. У школи смо даље развијали различите моделе за примену тематског планирања у настави и утврдили да наши ђаци веома воле тематске дане! Тематски и интердисциплинарни приступ олакшава учење, обезбеђује трајнија знања и помаже у изградњи компетенција важних за живот у савременом друштву. 

Дванаеста година: пројекат Европска искуства за квалитетну школу и изузетни резултати на завршним испиту и IGCSE и Кембриџ испитима

Разматрајући приоритете за даљи развој нашег система, припремили смо пројекат мобилности наставнике и стручних сарадника Европска искуства за квалитетну школу, који је одобрила Фондација Темпус. Ми смо прва приватна школа којој је одобрен овакава пројекат! Знања и искуства стечена у Финској и Естонији уградили смо у наше развојне планове и применили их у стратешком планирању и организовању наставе, унапређивању пројектне и тематске наставе, већој употреби ИКТ-а и даљем развијању система стручног усавршавања. Основни приступ је подстицање радозналости и мотивације, истраживање и креативност, повезивање са стварним светом, учење ван учионице и велика подршка ученицима и ученицама. Поред тога, наша искуства и примере добре праксе делили смо путем наших друштвених мрежа, медија, стручних трибина и обука.

Континуиран рад на унапређивању наставе, увођењу иновација и најбољих европских искустава у образовању, довели су нас да одличних разултата на завршном испиту у основној школи, на IGCSE и Кембриџ испитима, чиме смо поново показали да делимо заједничке вредности и циљеве, разумемо потребе деце, ученика и ученица и успешно интегришемо два програма, програм Министарства просвете и Кембриџ програм. Наши ученици и ученице су имали најбоље резултате међу приватним школама и остварили резултат знатно изнад републичког просека! Наши ђаци су били веома успешни и на Кембриџ испитима из енглеског језика, математике и примењених наука. Посебно смо поносни на ученике и ученице другог разреда наше гимназије, чији је просечан резлтат на испиту из математике био 92%.

Тринаеста година – учење на даљину у Креативном перу

Након што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја обаве-стило установе о преласку образовног система на учење на даљину услед пандемије изазване коронавирусом, ВОС Креативно перо (Предшколска установа, Основна школа и Гимназија) искористио је своје вишегодишње искуство у коришћењу различитих платформи и дигиталних алата. Пошли смо од онога што смо годинама градили, од међусобног поверења и партнерског односа са нашим родитељима којима смо омогућили да прате наше дигиталне учионице и све активности. Платформе и дигитални алати које користимо омогућили су нам креирање подстицајне и креативне наставе и успешно праћење рада и напредовања. Деца, ученици и ученице су имали велику подршку и помоћ, могли су директно да комуницирају  са својим васпитачицама, наставницaма и наставницима и Стручним тимом уз помоћ дигиталних алата, постављају питања и траже додатне информације. И Дан школе смо обележили преко онлајн платформи, креативно и лепршаво, као што то само ми знамо! Са поносом можемо да истанемо да смо прва предшколска установа у Србији која је реализовала активности преко Едмодо платформе! Ову годину обележилa je и наша подршка унапређивању рада ПУ Аквица (израда програма, визуелни идентитет установе, обука запослених, активности наших васпитачица са децом у том вртићу).

Наставили смо са применом програма Mind UP, који промовише Фондација Новак Ђоковић. Овај програм помаже деци да препознају, разумеју и правилно исражавају своје осећања. Поред тога, започели смо са применом њиховог програма Азбука добрих навика, у којем деца свакодневно уче о здравим навикама у исхрани, припремају и и узгајају поврће у заједничкој башти.

Четрнаеста година – подршка у учењу на даљину и висока постигнућа

Наша упорност и знање, као и струпљиво грађење компетенција запослених, омогућии су нам да пружимо додатну подршку нашим ученицама и ученицама - часове у учионици су могли да прате и учествују у раду и путем интернета, из својих домова. Веома успешно смо реализовали низ угледних часова, а наше онлајн компетенције показали смо и приликом извођења Светосавске химне. На међународној олимпијада у роботици заузели смо 7. место, у веома великој конкуренцији и са малим разликама међу најбољим тимовима! Добили смо две републичке награде на такмичењима из српског језика и књижевности. Ученици и ученице 4. разреда Основне школе учестовали су у међународном PIRLS истраживању о читалачкој писмености које у Србији реализују Министарство просвете и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Наша школа жели и на овај начин да учествује у осигурању квалитета образовања и осмишљавању стратешких одлука у области читалачке писмености. Поносни смо на наше гимназијалце који су сви уписали престижне факултете у земљи и иностранству. Креативно перо учествује у пројектима који се односе на екологију и одрживи развој, а наш тим уложио је велики напор у осмишљавању иновативне технологије која би могла да помогне у очувању тропских кишних шума. Са овим пројектом представљали смо једини тим из Србије који је учествовао на великом научном XPRIZE Rainforest такмичењу и нашли смо се међу 33 тима на свету. 

Ученица шестог разреда освојила је прву награду на 26. Републичком фестивалу дечјег музичког стваралаштва Деца композитори (ФЕДМУС 2021), извођењем вокалне композиције Жеља. Деца предшколске установе, основци, гимназијалци и цео наш колектив одговорили су на #jerusalemachallenge и плес Jerusalema поклонили најхрабријима и најхуманијима - борцима за живот. Дан школе ове школске године обележио је наш филм Ромео и Јулија.

Петнаеста година – успешни пројекти и наше награде ван земље

Наша школа је освојила престижну награду - Climate Action Project School of Excellence, признање које додељују Cartoon Network и Climate Action Project, под покровитељством Take Action Global, и нашла се међу 250 најбољих школа на свету! Награду смо добили због нашег залагања у области образовања о климатским променама. Гимназијалци су поново остварили велики успех на међународном FIRST Gлобал Challenge такмичењу у роботици - били смо осми у конкуренцији од чак 178 репрезентација. Добили смо и Европску ознаку квалитета за изузетност рада у оквиру eTwinning пројекта Travelling in a yellow submarine.