Олимпијада роботике Креативно перо

На предлог Интернационалног ФИРСТ Комитета (ФИРСТ Глобал), организатора Међународне Олимпијаде у роботици, ученици/е гимназије Креативно перо ће заједно са ученицима/цама српске гимназије Никола Тесла из Будимпеште и са својим ментором представљати нашу земљу током Олимпијских игара у роботици, у Вашингтону.
 
Робот је у растављеном стању стигао из САД-а и тренутно се налази у просторијама Машиниског факултета Универзитета у Београду који ће нам пружати логистичку и стручну подршку у овом процесу.
 
 У периоду од 10. 4. 2017. до 13. 4 2017. године у посети нам је део тима из српске гимназије Никола Тесла из Будимпеште ради интензивног рада на састављању и програмирању робота које ће се одвијати под вођством главног техничког ментора и наставника информатике у ИЦТ клубу Вука Вујовића.
 
Чланови Српског тима трећи дан за редом састају се на Машинском факултету И састављају робота.
Основни циљ овог пројекта је јачање свести о важности СТЕМ каријере, као дугорочне опције за будућност младих људи и пружање подршке интеркултуралној сарадњи и разменама. СТЕМ је курикулум темељен на идеји образовања у четири специфичне дисциплине - наука, технологија, инжењерство и математика, кроз интердисциплинарни приступ. Наиме, уместо да се наведене четири дисциплине истражују засебно и буду одвојени предмети, СТЕМ их интегрише у јединствену парадигму учења и истраживања.
 
У овом значајном пројекту учествоваће велики број земаља, а сваку земљу представљаће одабрани национални тим кога чине седам ученика и један ментор. Мотиви за организацију Олимпијаде роботике су следећи:

У свету више од милијарду Људи нема приступ чистој води, а више од половине њих су деца. Због недостатка приступа питке воде умре више Људи годишње него у ратовима. 

За решавање овог глобалног проблема са водом потребно је много више од најбоЉих инжењерских умова наше ере. То захтева потпуно нову генерацију технологије и искусних будућих лидера који ће дати решење. Осим такмичења у игри роботике ученици/е уче да се неки изазови могу превазићи само када Људи схвате да смо сви у истом тиму, заједничким радом кроз примену технологије, комуникацијом, сарадњом могу постати носиоци позитивних промена у свету.