Међународни дан планете Земље – Саднице пријатељства у Београду

Широм света данас, 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље, који би требало да утиче на све државе али и појединце да се укључе у глобалну акцију ширења еколошке свести.

У Васпитно-образовном систему Креативно перо током месеца априла реализован је низ активности у сусрет Дану планете Земље.

Ђорђе Огризовић, студент Технолошко-металуршког факултета - смер инжењерство заштите животне средине, одржао је низ предавања на тему Загађење ваздуха и воде и важност биљака за животну средину. У оквиру програма Глобал Перспецтивес, током овог месеца ученици су истраживали какво је стање на београдским зеленим површинама, утврђивали узроке евентуалних проблема и правили план како да помогну да се зелене површине обогате и буду чисте и уредне. 17. априла је одржана радионица из области циркуларне економије Произведи своју буковачу, јединствена радионица производње органских буковача у кућним условима, коју је припремио и водио реномирани биолог, предавач и гост многобројних светских организација и институција на тему циркуларне економије, члан Zero Emissions Research and Initiatives - основан под покровитељством УН, Иванка Миленковић.

На иницијативу младог научника Ђорђа Огризовића и оснивачица Гимназије Креативно перо, у циљу промоције заштите животне средине, али и одрживог развоја, уз подршку хуманитарне организације Нађи Раула, 5. априла уприличен је први сусрет ученика Гимназије Креативно перо и ETŠ Мија Станимировић у граду Нишу, ради размене идеја и искустава. Том приликом посађене су саднице пријатељства, а у Градској кући су подељене еколошке захвалнице учесницима размене.

Данас је на Дан планете Земље, 22. априла, Васпитно-образовни систем Креативно перо узвратио гостопримство својим домаћинима из Ниша. Након дочека гостију из електротехничке школе Мија Станимировић и поздравне речи директорке, засађене су саднице пријатељства као подсетник на важност очувања животне средине и могућност да спасавање планете постане део свакодневног начина живота, јер свако од нас може да да свој допринос, да посади дрво, да не прља паркове, шуме и реке, да не загађује ваздух, не користи и не баца пластику.

Овом приликом ученици из Ниша су у пратњи својих домаћина посетили Арборетум Шумарског факултета у Београду, заштићено природно подручје у категорији споменика природе, које представља јединствен пејзажно-архитектонски простор и вредан архив домаћих и страних врста дрвећа, као и Калемегданску тврђаву.

Погледајте галерију.