Međunarodni dan planete Zemlje – Sadnice prijateljstva u Beogradu

Širom sveta danas, 22. aprila obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje, koji bi trebalo da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti.

U Vaspitno-obrazovnom sistemu Kreativno pero tokom meseca aprila realizovan je niz aktivnosti u susret Danu planete Zemlje.

Đorđe Ogrizović, student Tehnološko-metalurškog fakulteta - smer inženjerstvo zaštite životne sredine, održao je niz predavanja na temu Zagađenje vazduha i vode i važnost biljaka za životnu sredinu. U okviru programa Global Perspectives, tokom ovog meseca učenici su istraživali kakvo je stanje na beogradskim zelenim površinama, utvrđivali uzroke eventualnih problema i pravili plan kako da pomognu da se zelene površine obogate i budu čiste i uredne. 17. aprila je održana radionica iz oblasti cirkularne ekonomije Proizvedi svoju bukovaču, jedinstvena radionica proizvodnje organskih bukovača u kućnim uslovima, koju je pripremio i vodio renomirani biolog, predavač i gost mnogobrojnih svetskih organizacija i institucija na temu cirkularne ekonomije, član Zero Emissions Research and Initiatives - osnovan pod pokroviteljstvom UN, Ivanka Milenković.

Na inicijativu mladog naučnika Đorđa Ogrizovića i osnivačica Gimnazije Kreativno pero, u cilju promocije zaštite životne sredine, ali i održivog razvoja, uz podršku humanitarne organizacije Nađi Raula, 5. aprila upriličen je prvi susret učenika Gimnazije Kreativno pero i ETŠ Mija Stanimirović u gradu Nišu, radi razmene ideja i iskustava. Tom prilikom posađene su sadnice prijateljstva, a u Gradskoj kući su podeljene ekološke zahvalnice učesnicima razmene.

Danas je na Dan planete Zemlje, 22. aprila, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero uzvratio gostoprimstvo svojim domaćinima iz Niša. Nakon dočeka gostiju iz elektrotehničke škole Mija Stanimirović i pozdravne reči direktorke, zasađene su sadnice prijateljstva kao podsetnik na važnost očuvanja životne sredine i mogućnost da spasavanje planete postane deo svakodnevnog načina života, jer svako od nas može da da svoj doprinos, da posadi drvo, da ne prlja parkove, šume i reke, da ne zagađuje vazduh, ne koristi i ne baca plastiku.

Ovom prilikom učenici iz Niša su u pratnji svojih domaćina posetili Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu, zaštićeno prirodno područje u kategoriji spomenika prirode, koje predstavlja jedinstven pejzažno-arhitektonski prostor i vredan arhiv domaćih i stranih vrsta drveća, kao i Kalemegdansku tvrđavu.

Pogledajte galeriju.