Пети и шести разред ОШ
Настава у природи

Ученици и ученице петог и шестог разреда основне школе Креативно перо 23. маја посетили су Звездарску шуму, опсерварторију и видиковац. Тај излет организовали су наставник физичког Бранко Виторовић и наставник математике Младен Беговић. На излету су им правили друштво наставница биологије Ирина Дамљановић, наставник физике Милан Цвијовић и наставник француског језика Урош Антонић.

Када су стигли у Звездарску шуму, ученици и ученице имали су слободно време за игру на теренима оближњег вртића. Играли су одбојку, кошарку и фудбал а неки су истраживали по шуми. У шуми су се бавили вјештинама оријентације, у ствари су причали о томе како да се снађу у природи и како да пронађу стране света.

Ученици су после игре имали час биологије па су отишли у шуму и причали о птицама и проучавали гљиве и инсекте. Када су то завршили, наставница биологије их је подстакла да мало очисте шуму и да сакупљају отпатке и ђубре.

После ручка, отишли су у опсерваторију. Тамо им је астроном одржао предавање о историји ове опсерваторије и о великом телескопу Милутин Миланковић. Један део предавања одржан је у библиотеци у којој има више од 10.000 књига.

У повратку су се попели на видиковац и имали прелепи поглед на реку. Пошто је било много вруће ученици су купили сладолед и лепо су се расхладали.

Касније су имали час француског језика и учили су о томе како се неки изрази из астрономије кажу на француском. Уз то су добили радне листове са много забавних задатака.

Када су све завршило, имали су још мало времена да се играју и полако су кренули ка школи. У повратку су певали, причали и лепо се забављали. У школу су стигли око пола пет.

Ова посета им је помогла да науче нешто ново о астрономији и екологији и да се лепо забаве са својим друштвом. Овакав тип учења деци се више свиђа него седење у школским клупама и слушање наставника. Настава у природи треба чешће да се користи да би деца била на свежем ваздуху и да би неке ствари видели уживо, што у учионици не могу.

Извештај су припремиле Бисера Мићић и Ања Јовановић, на часовима српског језика.