Гимназија Креативно перо - Последњи дан на књижевном фестивалу На пола пута

Последње предавање на фестивалу одржао је Бранислав Димитријевић, професор историје и теорије уметности на Високој школи за ликовну и примењену уметност у Београду. Његова тема била је Идеологија уметности, али је он говорио уопштено о идеологији. За њега идеологија представља скуп идеја у које верујемо и за које се боримо. Полемисао је са тезом Маргарет Тачер да не постоји друштво, већ само скуп појединаца који имају своје интересе. Он се залаже за друштво као целину и за принцип о једнакости људи. Данашња идеологија је много перфиднија и лукавија. Економија се представља као најважнија делатност а материјална богатства као најважнија ствар, што је такође једна врста прикривене идеологија.
Предавање је било динамично, а предавач веома успешан у комуникацији са публиком. Посебно је био интересантан део о излагању скривене идеологије.
У нашем тиму на овом фестивалу били су: Димитрије Ђурић, Мина Милошевић, Тијана Станишић, Катарина Андрић, Тијана Маринковић, Јелена Томашевић, Мина Матић, Дуња Шаренац, Симона Путник, Јелена Стефановић и Саша Гламочак.
Након свега, најјачи утисак на нас оставила су предавања Теофила Панчића Зашто су медији важни и Ивана Јанковића О смртној казни, као и читање поезије Селме Асотић и прозе Теофила Панчића.
Наши коментари о фестивалу:
Фантастично искуство и драго ми је што сам дошла. (Каћа)
Посебно ми се допала атмосфера на предавањима, ученици су били заинтересовани и поставаљи доста питања предавачима. Иако постоје несугласице између наших држава, млади из региона се лепо друже. (Симона)
Свидела ми се комуникација између предавача и ђака, што су сви отворни срдачни, као и љубазност грађана. (Дуња)
Свидео ми се распоред предавања, како су нас домаћини дочекали, колико су били пријатни. Такође, допале су ми се теме предавања и то што је свако предавање било различито. Деца из читалачког клуба Ужичке гимназује испричала су нам доста о фестивалу и о граду. (Тијана С.)
Упознали смо нове људе и драго ми је што смо имали прилике да видимо писце и да се упознамо са њиховим делима. (Тијана М.)
Било је симпатично у хостелу, сва деца коју смо упознали су отворена, сви су се трудили да нам буде лепо. Ујутру су нам доносили питу… Сваки предавач је на различит начин представио своју тему. (Мина из трећег разреда)
Свиђа ми се што је било динамично и што смо све време радили, што смо се упознали са новом књижевном сценом јер сам мислила да је књижевност нешто старо. Када сам слушала Величковића, то ми се баш свидело. (Јелена Т.)
Свидело ми се што је свако предавање било посебно, што смо учили на другачији начин, лепо смо се дружили и доста тога научили. (Мина из првог разреда)
Сва предавања су била квалитетна, све је имало неку своју вредност, а осим предавања најзначајније ми је било што сам упознао момке из различитих бендова. (Димитрије)
Уживала сам на фестивалу и драго ми је што смо нашим ђацима омогућили да учествују на једној оваквој манифестацији. Мислим да су много научили/е и радујем се што су већ питали/е да ли могу поново да дођу следеће године. (Јелена С.)
Одличан фестивал, љубазни домаћини, доста рада… Много прилика за учење. Надам се да ћемо доћи поново! (Саша)