Гимназија Креативно перо – Књижевни фестивал На пола пута у Ужицу – уторак, 25. април
Део ученика и ученица наше гимназије отпутовао је у Ужице на Књижевни фестивал На пола пута у уторак. Овај фестивал одржава се дванаести пут и окупља велики број ученика и ученица, њихових наставника и наставница, као и писаца из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске. Највећа вредност овог фестивала јесте сусрет младих из региона, подстицање њиховог интересовања за књигу и прилика да разговарају са писцима из региона.
Предавања су се одвијала у Ужичкој гимназији. Излагачи су били писац и уредник часописа Реч, Дејан Илић, пензионисани правник и социолог, Иван Јанковић и писац и уредник књижевног часописа Quorum, Марко Погачар. Предавањима су присуствовали ученици и ученице средњих школа и нaставници и наставнице из читавог региона.
Сврха предавања о истини била је да нам покаже колико су наша чула ограничена када закључујемо нешто о појавама у друштву и колико је за истину важно успоставити поверење. Циљ предавања о смртној казни био је покушај предавача да нас убеди да је смртна казна лоша и да напредне државе не треба да је примењују. Такође, навео је да је против смртне казне већи број младих и образованих, као и више жена. Главна поента трећег предавања је била да књижевности не треба одрицати право да мења свет. Указао је на то да су се током распада Југославије многи писаци у својим делима били политички ангажовани, посебно на десници.

Три одржана предавања оставила су различит утисак на сваког од нас. Сложили смо се да нам је најзанимљивије предавање било предавање О смртној казни. Ту је вођена највећа дискусија и активност ученика и ученица је била највећа. Ипак, током предавања ученици и ученице нису променили своје првобитне ставове о смртној казни. Предавање о истини за већину је било најдинамичније и личило је на дебату. Треће предавање о књижевности и промени започело је питањима, а завршило се интересантним закључцима о историјским и књижевним чињеницама. Предавач је користио доста књижевнотеоријских појмова па нам је донекле било тешко да пратимо то предавање.

На Малој сцени позоришта у Ужицу одржано је вечерње читање и разговор са Амером Тиквешом, Ламијом Бегагић и Теофилом Панчићем. Сваки аутор је прво одговарао на постављена питања, а затим читао један од одломака свог дела. За нас је најзанимљивије било читање Теофила Панчића, који је својом театралношћу, разговетним читањем и духовитошћу оставио највећи утисак. Ауторка Ламија Бегагић прочитала нам је врло емоционалну причу о групи девојака које се узајамно помажу и разбијају родне стереотипе устаљене у спорту. Читање одломака Амера Тиквеша изазвало је највише смеха. Кратке приче о таксисти и његовим доживљајима биле су врло симпатичне и комичне.

                                                                           Љубитељи књижевности из Креативног пера