Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata podržala je tim Srbije koji će našu zemlju predstavljati na trećoj po redu Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Ovogodišnja olimpijada će se održati od 24. do 27. oktobra 2019. godine u Dubaiju.

Samo takmičenje organizuje First Global da bi se među mladima promovisala STEM karijera i ukazalo na neke od najvažnijih ekoloških problema. STEM je jedinstven način učenja, odnosno interdisciplinarno povezivanje 4 predmeta, nauke, tehnike, inženjerstva i matematike.

Tim povodom privatnu Gimnaziju Kreativno pero posetio je prvi sekretar Ambasade Ujedinjenih Arapskih emirata, gospodin Abdulrahman Alsamsi.

Predstavnike ambasade ugostile su učenice internacionalne Gimnazije Kreativno pero, Srpske gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte i ETŠ Mija Stanimirović iz Niša, koje čine reprezentaciju Srbije, i predstavile svoj projekat. Radi se o robotu koji je u delovima dopremljen iz SAD-a, a na njegovom sklapanju su vredno radile u proteklom periodu, sa svojim mentorom, nastavnikom informatike Vukom Vujovićem.

Specifičnost tima Srbije je to što ga čini pet devojaka, Jelena Tomašević, Sara Jašović i Mina Matić, učenice privatne Gimnazije Kreativno pero, Jelena Zdravković, učenica ETŠ Mija Stanimirović iz Niša i Tara Malović, učenica Srpske gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte.

Ovo je druga godina kako Srbiju predstavlja ženski tim i to nije slučajnost. Veoma je bitno da se STEM karijera promoviše među devojkama jer u Srbiji ima samo 12% žena među programerima, a u svetu je taj procenat još manji. Na to ukazuje i činjenica da je na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Meksiku, od 160 timova, bilo samo 9 ženskih, uključujući i srpski tim.

Nakon predstavljanja projekta tima iz Srbije, usledio je razgovor o dalekoj zemlji, u koju će takmičarke otputovati 23. oktobra.

Olimpijada robotike okuplja više od 160 zemalja širom sveta. Ove godine, kroz rešavanje različitih zadataka takmičarskog tipa, zajedno moraju da reše jedan od velikih problema današnjice - uklanjanje mikro i makro zagađivača iz svetskih okeana..