Predškolska ustanova Kreativno pero dobila je odobrenje za realizaciju Kembridž Early Years programa od septembra školske 2023/24 godine.

Cambridge Early Years u predškolskoj ustanovi Kreativno pero

Cambridge Early Years program je usmeren na celovit razvoj deteta i njegovu povezanost sa svetom i ljudima oko sebe.

Ovaj program ima šest oblasti: Komunikacija i pismenost, Kreativno izražavanje, Matematika, Fizički razvoj, Lični, društveni i emocionalni razvoj, Razumevanje sveta.

Program koristi spiralni pristup da bi se usvojila znanja i razvile željene veštine. To znači da se ključne teme obrađuju na različite načine i ponovo se na njih vraća u različitim fazama. Tako se podstiču razvoj i individualni napredak, uz praćenje međunarodnih standarda za rani razvoj deteta. 

Pored toga, ovaj program podstiče dvojezični pristup za učenike kojima maternji jezik nije engleski. 

Takođe, program pomaže deci da lakše pohađaju Kembridž program u narednim godinama.

Predškolska ustanova Kreativno pero poseduje sve resurse koji su potrebni za realizaciju ovog programa, sve vaspitačice dobro poznaju ovaj program i imaju stalnu podršku stručnih saradnika.

Kroz realizaciju Cambridge Early Years programa, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero je postao jedinstven po tome što deci, odnosno učenicima i učenicama, pruža mogućnost da od 3. do 19. godine pohađaju nastavu po programu Ministarstva prosvete i Kembridž programu. Na taj način obezbeđuje se najkvalitetnija podrška, integracija i korišćenje prednosti oba programa, uz priliku za sticanje dve diplome i veće mogućnosti za nastavak školovanja.

U okviru Kembridž programa u celini posebna pažnja posvećuje se ciljevima u svim fazama nastavnog procesa i uključivanju dece, učenika i učenica u formulisanje ciljeva i kriterijuma uspeha. Na osnovu veoma razrađenog sistema praćenja i procene rezultata nastave, izuzetno je razvijena individualizacija u radu. Ovaj pristup je veoma uspešan u školama koje realizuju Kembridž program širom sveta.

https://www.cambridgeinternational.org/programmes-and-qualifications/cambridge-early-years/