Newsletter Oktobar 2022.

Poštovani/a,

Iz meseca u mesec, dostavljaćemo vam važne informacije o našem radu. Sve informacije biće na jednom mestu, pregledne i uvek dostupne. Svakog 25. u mesecu dobijaćete novosti Iz našeg Pera.

U ovom broju obaveštavamo vas o aktivnostima koje smo planirali za oktobar 2022. godine.

Realizaciju planiranih mesečnih aktivnosti možete pratiti na našem sajtu  (www.kreativnopero.com) i društvenim mrežama (Facebook FB Kreativno pero  FB VOS Kreativno peroTwitterInstagramYoutube). 

Pozivamo vas da putem Google kalendara pratite projektne aktivnosti našeg vrtića, osnovne škole i gimnazije.

*Ukoliko imate problem da vidite celu stranu, kliknite na View entire message u dnu strane kako bi Vam se Novosti iz našeg Pera učitale u celosti.

Dečja nedelja 2022.

VOS Kreativno pero

03 - 9. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

Dečja nedelja se tradicionalno održava u mesecu oktobru, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na njihove potrebe i prava u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

U cilju promovisanja i obeležavanja dečjih prava i dečje nedelje, deca grupe Pčelice i Kolibrići i učenici/e I-III razreda osnovne škole Kreativno pero će u periodu 3-4. oktobra 2022. godine posetiti svoje drugare u Čakorskoj 3.

U navedenom periodu biće organizovane radionice prirodnjačkog, kulturnog, umetničkog, sportskog i jezičkog sadržaja, u okviru kojih će pored nastavnika/ca, i učenici/e svojim vršnjacima prezentovati stečene dosadašnje veštine i umeća.

U zavisnosti od dečjih i učeničkih afiniteta, učesnici će biti raspoređeni po sledećim radionicama:

 • Jezičke radionice - francuski i engleski jezik;
 • Sportske radionice - fudbal, odbojka, košarka, kapuera, šah;
 • Umetničke radionice - balet, klavir, likovna kultura;
 • Kulinarska cook off radionica.

 

Realizatori ovih aktivnosti su nastavnici: Brankica Radojičić, Jasna Pavlović, Milica Pančevac, Darinka Filipović, Aleksandra Milenković, Jovana Đorđević, Nebojša Milivojević, Branko Vitorović, Stefan Todorović, Petar Goljović, vaspitačice i učiteljice Kreativnog pera i Aleksandra Vasiljević, realizator šah sekcije.

Izlet u Eko-park

Predškolska ustanova

Grupa Kolibrići

Osnovna škola

I-III razred

5. 10. 2022.

U susret ovogodišnjoj dečjoj nedelji, kao i povodom obeležavanja rođendana ćerke Evangeline književnica, aktivni član Asocijacije roditelja i članica izvršnog odbora Kulturno prosvetne zajednice Srbije gospođa Božica Velousis organizovaće izlet za učenike/ce od nultog do trećeg razreda osnovne škole u Eko park, Beli potok, adresa Saveza Boraca 7j.

Tom prilikom deca i učenici/ce Kreativnog pera će uživati u zabavnim programima koji je pripremio tim Eko parka u saradnji sa gospođom Velousis. Nakon zabavnog programa organizovan je ručak za goste.

Izlet će se održati 5. oktobra 2022. godine. Polazak iz Tolstojeve 58 planiran je u 8.30 časova, dok se povratak očekuje do 14.30 časova ispred Tolstojeve 58.

Tim Kreativno pero se zahvaljuje gospođi Velousis na organizaciji i divnom gestu koji je priredila za polaznike Kreativnog pera.

Online roditeljski sastanak - FGC Međunarodna olimpijada u robotici 2022.

FGC tim Srbije 2022

5. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

U sredu, 5. oktobra 2022. godine održaće se onlajn roditeljski sastanak za roditelje učesnika i predstavnika tima Srbije na Međunarodnoj olimpijadi u robotici 2022. godine.

Linkovi za roditeljski sastanak biće dostavljeni na mejl adrese učenika i učenica koji učestvuju na ovogodišnjoj Olimpijadi.

Autumn Running Cross

Osnovna škola

Gimnazija

Hajd park

7. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

U susret mesecu oktobru, u Osnovnoj školi i Gimnaziji Kreativno pero organizovan je jesenji Cross. Učenici/e će u zavisnosti od uzrasta, trčati u sledećim kategorijama:

 • Prvi i drugi razred - 200m;
 • Treći i četvrti razred - 400m;
 • Peti i šesti razred - devojčice 600m i dečaci 800m;
 • Sedmi i osmi razred - devojčice 800m i dečaci 1000m;
 • Gimnazija 1200m.

Potrebno je da učenici/ce za najavljeni Cross pripreme rezervnu garderobu i opremu za trčanje.

Realizatori ovih sportskih aktivnosti su nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Nebojša Milivojević i Branko Vitorović.

*U slučaju lošeg vremena, jesenji Cross može biti odložen za drugi školski dan kada se očekuje lepše vreme.

EU Code Week

Predškolska ustanova

Osnovna škola

8 - 23. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

EU Code Week je pokret početničkog programiranja koji se održava od 2015. godine i uključuje preko 80 država.

 

Cilj ovog događaja je demistifikacija programskih veština i njihovo otkrivanje deci i zainteresovanim licima svih uzrasta.

 

U okviru Code Week nedelje u Kreativnom peru deca i učenici/e I-III razreda osnovne škole predstaviće ples Ode to Code, kao deo inicijative u okviru kampanja digitalne pismenosti koje imaju za cilj širenje veština računarskog mišljenja. Realizatori ovog projekta su vaspitačica Nina Bokan i nastavnik digitalnog sveta Stefan Joldžić.

 

Tokom oktobra meseca, u okviru usvojenog programa MPNTR-a pod nazivom Godine uzleta i u cilju razvijanja IKT veština od malena, deca vrtića će imati priliku da učestvuju i u projektu Robotic world. Realizatori ovog projekta su vaspitačice Kreativnog pera.

 

Za učenike/ce IV-VIII razreda osnovne škole, u okviru Nedelje kodiranja nastavnik informatike Pavle Veljović će pripremiti interesantne tematske radionice.

 

Online radionica za roditelje - Kako reagujemo kada deca krše pravila?

Osnovna škola

I-V razred

11. 10. 2022.

19.00-20.00 časova

Visoka pedagoška savetnica Nevenka Kraguljac će održati onlajn predavanje na temu Kako reagujemo kada deca krše pravila?

Pozivamo sve roditelje učenika/ca od prvog do petog razreda osnovne škole na aktivno učešće u ovoj edukativnoj onlajn radionici.

Pozivni linkovi će blagovremeno biti dostavljeni na mejl adrese roditelja.

Svetski dan zdrave hrane

VOS Kreativno pero

16. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

Svetski dan zdrave hrane obeležava se 16. oktobra širom sveta. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu - FAO, ustanovila je ovaj datum 1945. godine kao Svetski dan zdrave ishrane, u cilju podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih.

Ovaj dan se obeležava u više od 150 zemalja u celom svetu.

U Kreativnom peru ovaj važan datum će se obeležiti kroz aktivnosti koje promovišu autohtone tradicionalne sireve naše zemlje. Planirane su edukativne radionice kroz koje bi se učenicima/ama približio pojam funkcionalne hrane, odnosno hrane koja poseduje nutritijente sa posebnim fiziološkim delovanjem, koje u skladu sa naučnim potvrdama ukoliko se konzumiraju u uobičajenim količinama pozitivno utiču na određene funkcije u organizmu.

Realizator ovih aktivnosti je nastavnica biologije Kornelija Vukelić.

Ove godine će predavanje o značaju zdrave ishrane za decu i učenike VOS Kreativno pero tokom meseca oktobra realizovati dr Katarina Vukailović, specijalista pedijatrije.

Apple Day

Predškolska ustanova

21. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

Apple Day je prvi put obeležen 21. oktobra 1990. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon toga su tu manifestaciju prihvatile i mnogobrojne škole, restorani i organizacije koje žele da prošire svest o važnosti jabuke u zdravoj ishrani.

U Kreativnom peru će ovaj dan biti obeležen kako bi se deci približio značaj koji jabuke imaju za ljudsko zdravlje. Realizatori planiranih tematskih aktivnosti su vaspitačice Kreativnog pera koje će sa decom vrtića praviti razne poslastice od jabuka iz školske bašte.

65. Međunarodni sajam knjiga

Osnovna škola

Gimnazija

Newsletter Oktobar 2022.

Međunarodni beogradski sajam knjiga će se održati u periodu 23-30. oktobra 2022. godine. Učenici osnovne škole i gimnazije Kreativno pero će u pratnji učiteljica i nastavnika/ca srpskog jezika i književnosti, kao i razrednih starešina posetiti ovogodišnji Sajam knjiga.

Dan Ujedinjenih nacija

Osnovna škola

 V-VIII razred

Gimnazija

I-III razred

24. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

Dan Ujedinjenih nacija je međunarodni praznik koji se proslavlja kako bi se ljudi informisali o ciljevima, svrsi i dostignućima UN-a.

Na taj dan 1945. godine nastala je Organizacija Ujedinjenih Nacija.

U Kreativnom peru će ovaj dan biti obeležen kroz tematske radionice koje će se realizovati na časovima geografije. Diskutovaće se o zemljama članicama, kao i o značaju ove organizacije sa posebnim osvrtom na zadatke koje ona ispunjava.

Realizator aktivnosti je nastavnica geografije Jelena Popović Rakočević.

Halloween

Predškolska ustanova

Osnovna škola

31. 10. 2022.

Newsletter Oktobar 2022.

Kretivnom peru će ovaj događaj biti obeležen u ponedeljak, 31. oktobra 2022. godine.

Nastavnice engleskog jezika će u okviru tematske nastave organizovati časove u skladu sa običajima koji prate Halloween.

Tog dana deca mogu doći u kostimima, ukoliko to žele. U tom slučaju, potrebno je da ponesu presvlaku kako bi se u toku dana presvukla u udobniju garderobu.

Takođe mogu poneti slatkiše - zbog bezbednosti to mogu biti isključivo čokoladice u pakovanju sa deklaracijom (kinder, najlepše želje, štark...), a kojima će poslužiti jedni druge tokom njima omiljenog Trick or Treat pohoda.

Online roditeljski sastanak

Osnovna škola

V razred

19. 10. 2022.
19.00 časova

Predstavljanje akcionog plana za pripremanje učenika/ca za polaganje Cambridge Checkpoint testa.

VIII razred

20. 10. 2022.
19.00 časova

Predstavljanje akcionog plana za pripremanje učenika/ca za polaganje završnog ispita i Cambridge Checkpoint testa.

Predstavljanje Gimnazije Kreativno pero

Gimnazija

II razred gimnazije

21. 10. 2022.
19.00 časova

Predstavljanje akcionog plana za pripremanje učenika/ca za polaganje Cambridge IGCSE ispita.

Karijerno vođenje i savetovanje

U drugoj polovini oktobra za sve učenike/ce VIII razreda Osnovne škole i III razreda Gimnazije realizujemo aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja. Tim stručnih saradnika uradiće psihološko testiranje koje je osnova za profesionalno savetovanje.

Asocijacija roditelja

Asocijacija roditelja je institucija koja u okviru škole Kreativno pero postoji već dugi niz godina. Članovi Asocijacije su svi roditelji naših đaka. Aktivni članovi su roditelji koji se nekoliko puta godišnje uključe u organizaciju humanitarnih akcija i drugih aktivnosti koje organizujemo. Prema Godišnjem planu rada predviđene su sledeće aktivnosti:

 • Humanitarna akcija Svi smo mi Deda Mraz 5-16. decembar 2022.
 • Novogodišnji koncert/predstava, decembar 2022.
 • Humanitarna aukcija Uskršnjih jaja, april 2023.
 • Dan internacionalne kuhinje, maj 2023.
 • Letnji Bazar, jun 2023.

Tim Srbije na FGC Međunarodnoj Olimpijadi u robotici 2022.

Tim Srbije

13-16. 10. 2022.

Švajcarska
Ženeva

Newsletter Oktobar 2022.

Na predlog Međunarodnog FIRST komiteta (FIRST Global Challenge), učenici i učenice Gimnazije Kreativno peroMatematičke gimnazije iz Beograda, ETŠ Nikola Tesla XII beogradske gimnazije, zajedno sa rukovodiocima tima Goricom Nedeljković Bogdanović i Aleksandrom Nedeljković, tehničkim mentorom nastavnikom informatike dr Vukom Vujovićem i mentorkom Jelenom Tomašević, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Tim Srbije već pet godina učestvuje na ovom takmičenju, a 2020. i 2021. obezbedio je mesto među 10 najboljih timova, u konkurenciji od 180 timova.

Olimpijada će se ove godine održati od 13. do 16. oktobra, u Ženevi, u Švajcarskoj, a tema je rešavanje problema povećanog nivoa ugljen-dioksida u atomosferi uz pomoć STEM-a. Osnovni cilj ovog projekta upravo i jeste jačanje svesti o važnosti STEM karijere za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. STEM je utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične kategorije - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su integrisane kroz interdisciplinarni pristup.

Robot je u delovima dopremljen iz SAD-a. Naš tim ga sada sklapa, a krajnji proizvod svog napornog višemesečnog rada sa zadovoljstvom bi mogao da predstavi pred sam odlazak na Olimpijadu, odnosno između 3. i 9. oktobra.

Mladi robotičari su spremni za ovogodišnju Olimpijadu! Želimo im puno uspeha!