Newsletter Jun 2023.

Poštovani/a,

Iz meseca u mesec, dostavljaćemo vam važne informacije o našem radu. Sve informacije biće na jednom mestu, pregledne i uvek dostupne. Krajem svakog meseca dobijaćete novosti Iz našeg Pera.

U ovom broju obaveštavamo vas o aktivnostima koje smo planirali za jun 2023. godine.

Realizaciju planiranih mesečnih aktivnosti možete pratiti na našem sajtu  (www.kreativnopero.com) i društvenim mrežama (Facebook FB Kreativno pero  FB VOS Kreativno peroTwitterInstagramYoutube). 

Pozivamo vas da putem Google kalendara pratite projektne aktivnosti našeg vrtića, osnovne škole i gimnazije.

*Ukoliko imate problem da vidite celu stranu, kliknite na View entire message u dnu strane kako bi Vam se Novosti iz našeg Pera učitale u celosti.

Pozdravna reč

VOS Kreativno pero

Newsletter Jun 2023.

Poštovani roditelji,
Dragi učenici i učenice, draga deco,
Drage kolege i koleginice,

Na kraju smo još jedne uspešne školske godine, godine u kojoj obeležavamo šesnaest godina postojanja Kreativnog pera.

Zahvaljujući uzajamnoj podršci i posvećenom radu postigli smo izuzetne rezultate u skoro svim oblastima i na najvišem nivou.

U nastojanju da unapredimo proces rada i program za naše polaznike, prateći standarde savremenog obrazovanja, sa zadovoljstvom najavljujemo uvođenje Cambridge Early Years novog programa za decu od 3-6 godina.

Ovaj program mlađim polaznicima omogućava da postignu ključne rane prekretnice i napreduju u vrtiću i van njega. Cambridge Early years je prva faza u Cambridge programu, koja je osnova za dalje napredovanje i uspeh u obrazovanju od 3 do 19 godina.

Postignut je izuzezatan uspeh na Međunarodnoj FIRST Global olimpijadi u robotici, gde je srpski tim, koga čine učenici i učenice Gimnazije Kreativno pero od dvanaest mečeva u kojima je učestvovao doneo pobedu u ukupno deset.

U okviru dodela nagrada Svetislav Milić - mladima od srca, odlukom Upravnog odbora humanitarne organizacije Nađi Raula, Plaketa mira dodeljena je između ostalog, đacima i nastavnicima Osnovne škole i Gimnazije Kreativno pero iz Beograda za izvanredne rezultate na polju humanitarnog rada, nauke i obrazovanja.

Zayed Sustainability Prize Awards Ceremony održan je u toku nedelje održivosti u Abu Dabiju - Abu Dhabi Sustainability Week 2023. Svojim projektom Kreativno pero se uspešno plasiralo u prva 3 mesta u kategoriji Global High School 2023. i zahvaljujući svom zalaganju stalo je rame uz rame uz najprestižnije obrazovne sisteme u Evropi i Centralnoj Aziji.

U ovoj školskoj godini, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero započeo je stratešku i sistemsku saradnju sa Komitetom za Razvoj svemirskog programa i postao deo Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope.

Uspesi naših učenika/ca na mnogobrojnim školskim takmičenjima su izvanredni! Osvojili su prva mesta na republičkim takmičenjima iz engleskog jezika u specijalnoj kategoriji, u šahu, iz informatike, muzičke kulture (komponovanja), opštinskom i okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, okružnom takmičenju iz informatike i opštinskom takmičenju Zlatna sirena 2023. Drugo mesto osvojili su na republičkom takmičenju Književna olimpijada, opštinskim takmičenjima iz matematike i Pesnička susretanja dece i mladih učenika osnovnih škola opštine Savski venac, kao i na takmičenju Najraspevanije odeljenje. Treća mesta su osvojena na likovnom konkursu povodom meseca Frankofonije, kao i na republičkom i okružnom takmičenju Književna olimpijada. Našim učenicima su uručene i nagrade povodom učešća na likovnom konkursu Mein Traumberuf u organizaciji Austrijskog instituta.

Na ispitu FCE for Schools, učenici/ce prvog i drugog razreda gimnazije ostvarili su prosečan rezultat 94% od 100%, nivo B2, dok su pojedini učenici/ce dostigli i CAE, C1 nivo poznavanja engleskog jezika. Učenici četvrtog razreda gimnazije su ostvarili prosek 93% od 100% za nivo C1 Advanced, dok su pojedini učenici postigli i nivo C2 Proficiency što se smatra najvišim mogućim nivoom.

U vanškolskim takmičenjima naši učenici i učenice takođe beleže brojne uspehe! Prvo mesto osvojeno je na republičkom takmičenju u disciplini violončelo, seniorskom šahovskom turniru za osvajanje titule MK (majstorski kandidat), međunarodnom takmičenju Viva Italija, međunarodnom Đurđevdanskom festivalu dečje pesme, internacionalnom takmičenju u latinoameričkim plesovima. Drugo mesto osvojeno je na međunarodnom muzičkom festivalu Balkan Fest 2023 u Banja Luci i na WAF AWARDS festivalu u Skoplju.

U prethodnom periodu posetili smo 65. Međunarodni sajam knjiga, Eko-park, Japansko-srpski festival filma, Muzej Vuka i Dositeja, Sabornu crkvu u Beogradu, verske objekte u Beogradu - hram Svetog Save i Bajrakli džamiju, Narodni muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike, legat Petra Lubarde, Muzej afričke umetnosti, 16. Festival nauke, bioskope itd.

Obeležena je Dečja nedelja kroz realizaciju kreativnih radionica, nedelja programiranja, uz Ode to Code ples, održan je Jesenji kros. Učestvovali smo u projektu Škola novca za osnovca koji ima za cilj uvođenje i razvoj finansijske pismenosti kod dece. U toku ove školske godine u Kreativnom peru je započet inovativni projekat Podkast - Prirodne nauke u modernom društvu.

Nastavili smo da širimo duh dobročinstva i solidarnosti kroz Humanitarnu uskršnju aukciju i Svi smo mi Deda Mraz humanitarnu akciju tokom 2023. godine. Uspešno je realizovan i novogodišnji koncert Find your star within yourself, koji je takođe bio humanitarnog karaktera.

Ispred nas je i Nastava u prirodi, Orašac 2023. koja će se realizovati u junu mesecu.

Želimo vam srećan raspust uz želju da ga lepo provedete i spremni dočekate novu školsku 2023/24. godinu!

Tim VOS Kreativno pero.

Maturski ispiti

Gimnazija
IV razred

29. 5. 2023.
od 13.00 časova

Prijavljivanje i predaja maturskih radova

________________________________________

29. 5. 2023.
14.00 - 17.00 

Polaganje pismenog dela maturskog ispita - srpski jezik i književnost

________________________________________

31. 5. 2023.
14.00 - 17.00

Polaganje pismenog dela maturskog ispita - engleski jezik

________________________________________

2 i 5. 6. 2023.

Odbrana maturskog rada 

* Prema dostavljenim terminima

Probni maturski ispit

Gimnazija Kreativno pero
III razred

Srpski jezik i književnost

 31. 5. 2023. 
9.00-12.00

Čakorska 3

Probni maturski ispit biće realizovan prema kalendaru za školsku 2022/23. godinu. 
Test iz maternjeg jezika radiće učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola.

Nastava u prirodi - Orašac 2023.

PU Kreativno pero
OŠ Kreativno pero
I-IV razred

4. 6 - 11. 6. 2023.

Newsletter Jun 2023.

Nastava u prirodi, Orašac 2023. realizovaće se u periodu od 4. juna 2023. godine do 11. juna 2023. godine.

Priprema za polaganje završnog ispita

Osnovna škola
VIII razred

7 - 20. 6. 2023.
Čakorska 3 

Časovi pripremne nastave za polaganje završnog ispita.

Svečanost povodom proslave velike mature

Gimnazija
IV razred

14. 6. 2023. 
19.30 - 21.00
Tolstojeva 58

Newsletter Jun 2023.

Pozivamo roditelje učenika četvrtog razreda gimnazije na projekciju filma povodom završetka srednjoškolskog obrazovanja. 
Nakon projekcije filma sledi uručenje svedočanstava, pohvalnica, diploma i nagrada.

Svečano uručenje Uverenja o pripremno-predškolskom programu šk. 2022/23- godine

Predškolska ustanova
Grupa Kolibrići / Nulti razred

16. 6. 2023.
16.00 

Vila Jelena
Generala Šturma 1a

Newsletter Jun 2023.

Pozivamo roditelje dece koja pohađaju pripremni predškolski program na projekciju filma Pepeljuga.

Rediteljka filma je vaspitačica nultog razreda Bojana Marković.

Nakon projekcije filma sledi uručenje Uverenja o završenom pripremno-predškolskom programu za nulti razred.

Roditelji, učenici, učenice i deca Kreativnog pera će imati priliku da, nakon uručenja Uverenja o pripremno-predškolskom programu, prisustvuju i tradicionalnim manifestacijama Danu internacionalne kuhinje. kao i Letnjem bazaru.

Letnji Bazar je svečana i tradicionalna manifestacija koja okuplja roditelje, decu, zaposlene i prijatelje škole.

Zajedno slavimo završetak školske godine i dečije uspehe.

Bazar je prodajnog karaktera - sve što je tokom godine nastalo kao dečijih ruku delo, biće ponuđeno po simboličnim cenama. Sakupljen novac biće iskorišćen za potrebe učenika tokom školske 2023/2024. godine.

Dan internacionalne kuhinje - Republika Grčka

VOS Kreativno pero

16. 6. 2023.
17.30 

Vila Jelena
Generala Šturma 1a

Newsletter Jun 2023.

Dan internacionalne kuhinje je tradicionalna aktivnost koju organizuje VOS Kreativno pero sa ciljem da okupi svoje đake, njihove roditelje, bake deke, tetke i drage ljude, zaposlene, kao i saradnike škole na zajedničkom druženju.

U saradnji sa roditeljima dece koja pohađaju Kreativno pero, gospođom i gospodinom Petropoulos, koji će biti nosioci aktivnosti za ovaj događaj, odlučeno je da zemlja domaćin ovogodišnjeg Dana internacionalne kuhinje bude Republika Grčka, zemlja koja će biti predstavljena na najbolji mogući način - plesom, muzikom, izložbom i naravno tradicionalnim jelima.

Pre samog događaja, roditeljima će biti dostavljeni recepti grčkih specijaliteta, na osnovu koje će gosti biti u prilici da odaberu koji će specijalitet pripremiti.

Pripremljeno jelo se donosi u Vila Jelena, na adresu Generala Šturma 1a, pre početka samog događaja, odnosno do 15.00 časova.

Napomena: Uz pripremljeni specijalitet mora se dostaviti priložen spisak namirnica koje su za pripremu korišćene, naziv jela, kao i da jelo bude dostavljeno u nepovratnoj ambalaži.

Na pratećem linku možete pogledati kako je International Cuisine Day  bio obeležen 2019. godine, kada je zemlja domaćin bila People’s Republic of China.

Newsletter Jun 2023.

Uručenje đačkih knjižica i svedočanstava

Osnovna škola
IV-VII razred

21. 6. 2023.
18.00

Čakorska 3
________________________________________
Osnovna škola
I-III razred

21. 6. 2023.
18.00

Tolstojeva 58
________________________________________
Gimnazija
I - III razred

21. 6. 2023.
18.00 

Čakorska 3

*Uručenje đačkih knjižica/svedočanstava u matičnim učionicama.

Završetak školske 2022/23. godine 

Gimnazija
IV razred

23. 5. 2023.
________________________________________
Osnovna škola
VIII razred

6. 6. 2023.
________________________________________

Predškolska ustanova
Grupa Kolibrići / Nulti razred

20. 6. 2023.
________________________________________
Osnovna škola
I - VII razred

20. 6. 2023.
________________________________________
Gimnazija
I - III razred

20. 6. 2023.

Završni ispit

Osnovna škola
VIII razred

21 - 23. 6. 2023.
Čakorska 3

Završni ispit se polaže po sledećem rasporedu:

Srpski jezik
21. 6. 2023.
09.00 - 11.00

Matematika
22. 6. 2023.
09.00 - 11.00

Završni ispit - treći test
23. 6. 2023.
09.00 - 11.00

* Potrebno je da učenici na dane polaganja ispita dođu u školu u 8.15 časova.

Cambridge izveštaji o napredovanju učenika na kraju školske godine

0 - VIII razred
21. 6. 2023.

Druženje kolektiva VOS Kreativno pero

VOS Kreativno pero

24. 6. 2023.
10.00

Vila Aleksandar Wellness Centar, Orašac

U prelepom ambijentu Vile Aleksandar Wellness centra u Orašcu organizovano je okupljanje zaposlenih VOS Kreativno pero povodom završetka još jedne uspešne školske godine. 

Na organizovano druženje svi zaposleni mogu doći samostalno ili u pratnji svojih porodica/dragih osoba.

Polaganje ispita u Britanskom savetu (British Council)

Gimnazija
II razred

Polaganje FCEfS (First Certificate in English for Schoolsispita - Writing, listening Speaking

24. 6. 2023.
________________________________________
Gimnazija
III razred

Polaganje PET ispita (Preliminary English Test) - Writing, Listening Speaking

29. 6. 2023.

Svečanost povodom proslave male mature

Osnovna škola
VIII razred

27. 6. 2023. 
19.30 - 21.00

Tolstojeva 58 

Newsletter Jun 2023.

Pozivamo roditelje učenika osmog razreda na projekciju filma povodom završetka osnovnoškolskog obrazovanja. 
Nakon projekcije filma sledi uručenje svedočanstava, pohvalnica, diploma i nagrada.

Letnja šema vrtića / Letnja škola 2022/23. godine

VOS Kreativno pero
27. 6 - 18. 8. 2023. 

Tolstojeva 58

Newsletter Jun 2023.

Ovogodišnji program letnje škole realizovaće se od 26. juna do 18. avgusta 2023. godine, pod nazivom Fairy tales and STEAM activities. Realizovaće se kroz čitanje bajki i njihovim povezivanjem sa STEAM aktivnostima u okviru dodatnih programa.

Usmerene aktivnosti će se, kao i do sada, realizovati kroz analizu književnih dela dramskom metodom. U popodnevnim časovima deca će imati dodatne programe koji se logički nadovezuju na jutarnje aktivnosti.

Realizacija dodatnih programa obuhvata:

  • Magic bale from fairytales;
  • Enchantment with ICT;
  • Take around us;
  • Fairytales workshop;
  • Resolution and tele with fairytale.

U okviru Letnje škole realizovaće se sportske aktivnosti i časovi engleskog jezika.

* Predškolska ustanova, kao i svake godine, radi tokom celog leta po letnjoj šemi rada.

Projekat Tvoja ideja u tvojoj zajednici 

Newsletter Jun 2023.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je glasanje za projekat Tvoja ideja u tvojoj zajednici počelo!

Od predstavljenih projekata biće realizovani samo oni koji dobiju najviše glasova, po jedan u svakoj kategoriji: kultura, ekologija i sport. Glasanje će biti otvoreno do petka, 2. juna 2023. do 13.00 časova.

Pozivamo vas da nas podržite i glasate za sledeće projekte Kreativnog pera:

  • Projekat Odloži i park oraspoloži u oblasti ekologije, u realizaciji nastavnice biologije Kornelije Vukelić i učenika i učenica Gimnazije Kreativno pero;
  • Projekat Tvoja ideja u tvojoj zajednici u oblasti kulture, u realizaciji nastavnice srpskog jezika i knjniževnosti Darinke Filipović i učenika i učenica Gimnazije Kreativno pero. 

Glasanju možete pristupiti putem linka https://tvojaidejautvojojzajednici.rs/, koristeći opciju scroll down na samoj stranici.

Godišnji izveštaji o napredovanju dece u PU Kreativno pero

PU Kreativno pero
Grupe Bubamare, Leptirići i Pčelice

30. 6. 2023.