Ученици и ученице приватне интернационалне Основне школе „Креативно перо" посетили су „Јавни акваријум и тропикаријум" у Београду. У наставку следе утисци нашег ученика Алексе Шарића.

Другари из разреда и ја једног школскoг дана ишли смо у посету „Јавном акваријуму и тропикаријуму“. Иако нисам био први пут тамо - поново сам се изненадио како је све распоређено и које се све животињске врсте налазе тамо. Прве за обилазак биле су водене животиње. Почели смо од пирана из Амазона. Ту су се налазиле пиране које су биљоједи, као и пиране које су месоједи. Једна од њих је веома агресивна, па је названа Ђаво. Пиране месоједи се хране сваке суботе и недеље. Оне су специфичне зато што могу да поједу за неколико минута цело говече. Посетиоци могу присуствовати храњењу пирана месождера викендом. Након тога смо обишли Морског краставца. Он узима хранљиве материје из песка, а све оно што му није потребно и хранљиво избацује из себе. Видели смо још и морске звезде, које су делиле акваријум са Морским краставцем.

У акваријуму се налази много различитих врста рибица и других морских животиња, као што су сасе, јастози, јегуље и ракови. Јастози када остаре, скину свој оклоп (слично као змија), а затим им порасте нови. Стари скидају јер им он постаје тесан. Осим акваријума, видели смо неколико тераријума са рептилима које су из разлличитих делова света. Прва занимиљивост биле су ми тарантуле, које када се уплаше, разлију своје длачице по ваздуху. Када неко додирне те длачице, добије свраб, а поједине животиње могу и да угину. Видели смо корњаче са тврдим и са танким оклопом, гуштера светлоплаве боје. Он је толико брз да може да трчи по води. Радо бих опет посетио акваријум и тропикаријум јер има још много различитих животињских врста које су интересантих назива и могућности.

Алекс Шарић, V разред