Након десетогодишње реконструкције, Музеј савремених уметности у Београду је поново отворио своја врата посетиоцима у октобру 2017. године. Од тада променило се неколико поставки, а ми смо посетили ону која траје још од септембра ове године, а то је изложба "Чистач" Марине Абрамовић. Од када је изложба отворена водило се много полемике око ње, како у медијима тако и на друштвеним мрежама и понесени/е тиме желели/е смо и сами/е да је посетимо и коначно формирамо своја независна мишљења о овој несвакидашњој уметници и њеном раду.

Заједно са наставницом ликовног, Дуњом Трутин, смо у среду 25.12.2019. посетили Маринину изложбу у Музеју савремених уметности и утврдили да Марина није била револуционарка само на почетку своје каријере, већ да је она то и даље. Веома детаљна прича кустоскиње Музеја нам је показала Маринин рад из другог угла, како њена уметничка дела приказују оно што се њој тренутно дешава и оно што она сматра као веома битно у одређеном тренутку, али и како се све то потпуно мења када упозна Улаја, немачког уметника, и како њихов заједнички рад има сопствену причу.

Видели/е смо и да уметност не мора и не треба да представља само урамљени акварел или исклесани мермер, већ да је уметност и перформанс, покрет, глас, енергија…

На самом крају имамо само да вам кажемо да изложба траје до 20. јануара 2020. и да ако нисте до сад, обавезно посетите Музеј савремених уметности.

 Ученице и ученици III разреда Гимназије “Креативно перо”.