Књижевни сусрет „Преко ријека”
Ученице Владана Јоксимовић и Рајна Ремовић представљале су „Креативно перо” на књижевном сусрету „Преко ријека” у Стоцу, у Босни и Херцеговини, од 10. до 13. 9. 2015. године. Овај књижевни сусрет организовала је Фондација Мак Диздар из Сарајева, у сарадњи са Ужичком књижевном републиком и Центром за креативно писање из Загреба. Поред наших ученица, учествовали су млади из неколико средњих школа: Прве ријечке хрватске гимназије, Приватне класичне гимназије из Загреба, Опће гимназије Католичког школског центра из Сарајева, Средње школе из Стоца, Балетске школе „Лујо Давичо” из Београда и Ужичке гимназије. Током сусрета имали/е су прилику да се друже са ауторкама и ауторима из региона: Радмилом Лазић, Драганом Младеновић (Србија), Небојшом Лујановићем, Тањом Мравак (Хрватска), Алмином Капланом и Селведином Авдићем (БиХ). „Назив књижевних сусрета изведен је из стихова пјесме „Модра ријека” Мака Диздара – „ваља нама преко ријеке”, подсјећајући прије свега припаднике млађих нараштаја на нужност превазилажења физичких и менталних граница које су створиле претходне генерације”.
Владана сматра: „Пројекат „Преко ријека” пружио нам је могућност да упознамо савремену књижевност и њене ствараоце. Имали смо прилику да питамо ауторе/ке о њиховом схватању књижевности и како су они/е у ствари почели да пишу. Разговори са њима и предавања која смо слушали/е пробудили су у мени жељу да нађем више времена за читање и отворим мноштво нових страница. Такође, упознали/е смо нове пријатеље из других градова, са којима смо остали/е у контакту и са којима планирамо да се видимо.”
Из Рајниног угла цео догађај изгледао је овако: „Књижевни сусрети у Стоцу били су корисно и крајње занимљиво искуство. Имала сам прилику да се упознам са нашом савременом књижевношћу и да и сама сазнам од аутора/ки нешто о процесу стварања књиге или песме. Упознала сам дивне и дружељубиве људе из различитих држава, и упознала сам Столац, град пун историјских споменика. На крају, желим само да кажем да је овај пројекат био веома успешан и интересантан управо због своје корисности и културног и социјалног аспекта”.