Književni susret „Preko rijeka”
Učenice Vladana Joksimović i Rajna Remović predstavljale su „Kreativno pero” na književnom susretu „Preko rijeka” u Stocu, u Bosni i Hercegovini, od 10. do 13. 9. 2015. godine. Ovaj književni susret organizovala je Fondacija Mak Dizdar iz Sarajeva, u saradnji sa Užičkom književnom republikom i Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba. Pored naših učenica, učestvovali su mladi iz nekoliko srednjih škola: Prve riječke hrvatske gimnazije, Privatne klasične gimnazije iz Zagreba, Opće gimnazije Katoličkog školskog centra iz Sarajeva, Srednje škole iz Stoca, Baletske škole „Lujo Davičo” iz Beograda i Užičke gimnazije. Tokom susreta imali/e su priliku da se druže sa autorkama i autorima iz regiona: Radmilom Lazić, Draganom Mladenović (Srbija), Nebojšom Lujanovićem, Tanjom Mravak (Hrvatska), Alminom Kaplanom i Selvedinom Avdićem (BiH). „Naziv književnih susreta izveden je iz stihova pjesme „Modra rijeka” Maka Dizdara – „valja nama preko rijeke”, podsjećajući prije svega pripadnike mlađih naraštaja na nužnost prevazilaženja fizičkih i mentalnih granica koje su stvorile prethodne generacije”.
Vladana smatra: „Projekat „Preko rijeka” pružio nam je mogućnost da upoznamo savremenu književnost i njene stvaraoce. Imali smo priliku da pitamo autore/ke o njihovom shvatanju književnosti i kako su oni/e u stvari počeli da pišu. Razgovori sa njima i predavanja koja smo slušali/e probudili su u meni želju da nađem više vremena za čitanje i otvorim mnoštvo novih stranica. Takođe, upoznali/e smo nove prijatelje iz drugih gradova, sa kojima smo ostali/e u kontaktu i sa kojima planiramo da se vidimo.”
Iz Rajninog ugla ceo događaj izgledao je ovako: „Književni susreti u Stocu bili su korisno i krajnje zanimljivo iskustvo. Imala sam priliku da se upoznam sa našom savremenom književnošću i da i sama saznam od autora/ki nešto o procesu stvaranja knjige ili pesme. Upoznala sam divne i druželjubive ljude iz različitih država, i upoznala sam Stolac, grad pun istorijskih spomenika. Na kraju, želim samo da kažem da je ovaj projekat bio veoma uspešan i interesantan upravo zbog svoje korisnosti i kulturnog i socijalnog aspekta”.