Ученице и ученици осмог разредa приватне основне школе „Креативно перо" на иницијативу разредне Јелене Поповић Ракочевић и наставника српског Стефана Тодоровића, 29. септембра гледали су представу „Госпођа министарка" Бранислава Нушића у изведби позоришта „Бошко Буха".

Ученици Интернационалне школе „Креативно перо" погледали су мушку верзију „Госпође министарке"

Посета представе надовезује се на обраду овог драмског дела на часовима српског језика, а интересантна је по томе што у овој изведби мушкарци тумаче све улоге, те годинама добија најбоље критике и сматра се једном од најоригиналнијих верзија Нушићеве драме. Ученици су имали прилику да упореде оригинално дело, одгледани филм и оригиналну представу, а касније то преточе и у квалитетну дискусију. Друштво су им правили ученици првог разреда интернационалне гимназије Креативно перо, који су већ обрађивали драмска дела Бранислава Нушића у основној школи. У наставку следи кратак осврт на представу.

Након прочитане књиге, биле смо веома збуњене, јер нисмо разумеле неке делове, који су били јаснији после погледане представе. „Госпођа министарка“ нас веома подсећа на „Покондирену тикву“, по понашању главних ликова, а неки делови и на „Поп Ћиру и поп Спиру“ - обе лектире које смо читали у седмом разреду. Живка је нарочито смешна у књизи зато што се понаша као да је она заслужна за своју позицију „министарке“ и мисли да она може да доноси одлуке за министарство.

Ученици су се жалили на нејасноће у неким деловима књиге и због тога смо одлучили да идемо у позориште. Веома смо се радовали одласку у позориште са нашим наставницима. Било нам је лакше да разумемо представу јер смо знали у неким деловима шта ће се догодити. Представа је веома занимљива, јер у њој играју мушкарци, и мушке и женске улоге, и то је изазвало посебан смех међу публиком.

 Теодора Беатовић, VIII

Инес Сјеклоћа, VIII