7 Важних питања приликом одабира школе за ваше дете

У ово доба године, родитељи често траже нове школе за своју децу. Нека деца прелазе из основне у средњу школу. Друга траже школу која ће им више одговарати. Без обзира на разлог, веома је важно да родитељи поставе кључна питања која ц́е им помоц́и да утврде која приватна школа највише одговара њиховом детету.

Започните потрагу размишљајући о томе шта очекујете на крају. Нека питања која се односе на ученике и ученице основних и средњих школа сви родитељи треба да поставе, почевши од њиховог крајњег циља - уписа на факултет - и анализе важних аспеката рада школе, који треба да осигурају њиховој деци стицање дипломе и упис на факултет.

Каква је култура школе?

Култура школе може се разумети уз помоћ три основна критеријума. Први критеријум се заснива на анализи школских вредности и циљева. Анализа вам указује на то како школа приступа учењу и које циљеве предвиђа за своје ученике и ученице. Колико тај приступ одговара вашем систему вредности? Други критеријум је диплома коју ц́е ваше дете добити. Да ли се она односи на државни програм образовања или има вредност у иностранству? Да ли ц́е ваше дете похађати факултет у вашој земљи или ће живети и студирати у иностранству? Док се странци у некој земљи опредељују за интернационалне школе, наши ученици и ученице могу да се одлуче за диплому која комбинује државно образовање са међународним искуствима, добијајући тако најбоље из оба света - културу, историју, вредности своје земље, али и искуства најбољих образовних установа у иностранству, који ће им помоћи приликом студирања и рада у иностранству. Они ће бити конкурентни на међународном, али и на локалном нивоу, у својој домовини. Трећи критеријум је школска клима. Да ли је она топла, пуна ентузијазма и подстицајна, или је традиционална и конзервативна? Посета школи ће вам помоц́и да то утврдите.

Колики проценат ученика и ученица уписује жељени факултет у својој земљи или иностранству?

Када велики постотак ученика и ученица упише жељени факултет, то указује на капацитете школе да их припреми за следец́у фазу образовања. Поред тога, важно је да знате да ли ученици и ученице у школи имају каријерно тестирање и саветовање, као и саветовање о одабиру факултета, јер ц́е то помоћи вашем детету да изабере одговарајући факултет и каријеру.

Колики проценат ученика и ученица остварује резултате изнад државних или међународних стандард у образовању?

Квалитет академских стандарда у једој школи се може упоредити са просечним резултатима на стандардизованим тестовима неке друге, локалне школе. Стога је добро поставити питања: Која је била просечна оцена ученика и ученица претходне године на тестирању? Колико њих је достигло највиши ниво у оквиру државног или неког интернационалног програма? Висока постигнућа ученика и ученица указују на стручност и способност њихових наставника и наставница да им пруже одговарајућу подршку и остваре врхунске резултате.

Које квалитетне методе и технике учења нуди школа?

Начин на који дете учи у школи утицаће на то како ће оно једног дана размишљати и решавати проблеме у животу. Неке школе користе традиционалне методе учења које су усредсређене на предмет, које захтевају учење или памц́ење информација како би се постигли високи резултати на тестовима, са мало критичког мишљења и креативности у учењу. У том случају ученици и ученице се обично ослањају на додатно подучавање како би постигли добре резултате на тесту, као и на усвајање градива без дубљег разумевања. Ове образовне методе су застареле и стварају несамосталне ученике и ученице уместо независних мислилаца.

Приступи учењу усмерени на дете, са друге стране, стављају ученике и ученице у средиште процеса учења, инспиришу их и пружају им могуц́ности за истраживање, експериментисање, коришћење технологије и развој иновативних пројеката и активности које развијају вештине потребне у 21. веку. Ђаци уче да критички размишљају и примењују знање приликом решавања проблема и доношења одлука. Такав приступ ствара независне мислиоце који схватају како се примењује знање и како да се ослоне сами на себе, а не на одрасле приликом решавања проблема и превазилажења изазова у учионици и животу, чиме се развија њихова самоувереност.

Које могућности пружа школа за развој личности детета?

Одговор на ово питање заиста може издвојити једну школу у односу на друге. Дванаест година школовања имаће огроман утицај на то каква ц́е особа неко постати. Свеобухватан приступ детету допуњује академско учење и омогућава му социјални, емоционални, физички, уметнички и етички развој. У данашњем свету глобализације, у којем влада велика конкуренција, веома је важно школовати младе који су свесни свог културног идентитета, док су у исто време и грађани света који разумеју модерно друштво. Млади, служећи својој заједници и подржавајући мање привилеговане од себе, развијају саосец́ање према другима, као и грађанску одговорност. И на крају, највећа предност школе је могућност да искористи јединствени потенцијал сваког детета, било да се ради о додатном учењу, индивидуализацији наставе или пружању посебних могуц́ности надареној деци. Које активности, пројекти, излети, догађаји или програми могу пробудити страст вашег детета? Да ли је то СТЕМ, програм за роботику, предузетништво, заштита животне средине, друштвени рад? Сазнајте које активности пружа школа како бисте подржали холистички развој вашег детета.

Како школа управља проблемима у понашању? Да ли дисциплинује или кажњава?

Одрастање је пут препун успона и падова, достигнуц́а и грешака, успеха и неуспеха, радости и разочарења. Школе које се баве проблематичним понашањем, примењујући дисциплину и доносећи праведне одлуке, а грешке посматрају као могуц́ност за учење и развој, имаће позитивнији утицај на ваше дете. Казне погоршавају стање и омаловажавају децу. Дисциплина, међутим, помаже у постављању граница и пружа животне лекције о природним последицама понашања, дајуц́и деци могуц́ност да се поправљају, искупљују и развијају, уз поштовање њихове личности. Успостављање сарадње између ученика и ученица, родитеља и школе подстиче позитивне односе и подржава развоје детета.

Какав је квалитет наставног особља?

Осим родитеља и старатеља, наставници и наставнице највише времена проводе са децом. Приликом избор наставног особља, веома је важно утврдити њихове квалификације и искуство у подучавању, као и способност да створе топло и брижно окружење пуно разумевања. Често њихова интересовања и хобији повец́авају наставничку креативност и инспиришу их у учионици. Школа која подстиче професионални развој наставника и наставница омогућава им да користе најбоље ресурсе, упознају нове трендове и наставне методе, као што су, употреба технологије, учење засновано на пројектима, интердисциплинарни приступ и сл.

Избор правог образовног система је најважнија одлука коју ц́ете донети за ваше дете. Ваше дете је јединствено и школа коју одаберете ц́е утицати на његов лични идентитет и карактер, на критичко размишљање и способност одлучивања, поглед на свет и спосоност разумевања тог света, избор факултета, припрему и упис на факултет. Док посец́ујете школе и прикупљате информације од других родитеља, деце и васпитача, односно наставника и наставница, размишљајте о томе да школу треба бирати на основу онога што је важно вама и вашем детету.


Ellen Froustis, M.Ed., M.A. 
EIMAI - Executive Director
Regional Director PeaceJam Greece