У сусрет Међународном дану планете Земље, Васпитно-образовни систем Креативно перо током месеца априла реализује низ активности које имају за циљ да повећају свест људи о угрожености животне средине. Ђорђе Огризовић, студент Технолошко-металуршког факултета - смер инжењерство заштите животне средине, одржао је низ предавања на тему Загађење ваздуха и воде и важност биљака за животну средину у предшколској установи, основној школи и гимназији, а најмлађи су имали и прилику да рециклирају папир.

На иницијативу Ђорђа Огризовића и оснивачица Гимназије Креативно перо из Београда, у циљу промоције заштите животне средине, али и одрживог развоја, уз подршку хуманитарне организације Нађи Раула, 5. априла уприличен је сусрет ученика Гимназије Креативно перо и ЕТШ Мија Станимировић у граду Нишу, ради размене идеја и искустава.

Након пријема у Градској кући, где су подељене еколошке захвалнице учесницима размене, присутнима се обратио градоначелник града Ниша, господин Дарко Булатовић, као и директори школа које су учествовале у размени, госпођа Гордана Кеџић и господин Александар Стевановић. Идеју је подржало и ЈКП Медијана донацијом садница, које су ученици обе школе засадили као саднице пријатељства, приликом посете школи домаћина. Ученици из Београда су такође имали прилику да се упознају са историјом и знаменитостима града на Нишави.

На Дан планете Земље, 22. априла, Васпитно-образовни систем Креативно перо узвратиће гостопримство својим домаћинима из Ниша, ученицима ЕТШ Мија Станимировић, када ће и у Београду заједно посадити саднице пријатељства, као подсетник на важност очувања животне средине и могућност да спасавање планете постане део свакодневног начина живота.

Ученици Креативног пера и њихови родитељи имаће прилику да 17. априла учествују у радионици из области циркуларне економије Произведи своју буковачу, јединственој радионици производње органских буковача у кућним условима, коју припрема и води реномирани биолог, предавач и гост многобројних светских организација и институција на тему циркуларне економије, члан Zero Emissions Reasearch and Initiatives - основан под покровитељством УН, Иванка Миленковић.

У оквиру програма Глобал Перспецтивес, током овог месеца ученици ће истраживати какво је стање на београдским зеленим површинама, утврђивати узроке евентуалних проблема и правити пла како да помогну да се зелене површине обогате и буду чисте и уредне.

Погледајте галерију.

Град Ниш

Јужна Србија Инфо