U susret Međunarodnom danu planete Zemlje, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero tokom meseca aprila realizuje niz aktivnosti koje imaju za cilj da povećaju svest ljudi o ugroženosti životne sredine. Đorđe Ogrizović, student Tehnološko-metalurškog fakulteta - smer inženjerstvo zaštite životne sredine, održao je niz predavanja na temu Zagađenje vazduha i vode i važnost biljaka za životnu sredinu u predškolskoj ustanovi, osnovnoj školi i gimnaziji, a najmlađi su imali i priliku da recikliraju papir.

Na inicijativu Đorđa Ogrizovića i osnivačica Gimnazije Kreativno pero iz Beograda, u cilju promocije zaštite životne sredine, ali i održivog razvoja, uz podršku humanitarne organizacije Nađi Raula, 5. aprila upriličen je susret učenika Gimnazije Kreativno pero i ETŠ Mija Stanimirović u gradu Nišu, radi razmene ideja i iskustava.

Nakon prijema u Gradskoj kući, gde su podeljene ekološke zahvalnice učesnicima razmene, prisutnima se obratio gradonačelnik grada Niša, gospodin Darko Bulatović, kao i direktori škola koje su učestvovale u razmeni, gospođa Gordana Kedžić i gospodin Aleksandar Stevanović. Ideju je podržalo i JKP Medijana donacijom sadnica, koje su učenici obe škole zasadili kao sadnice prijateljstva, prilikom posete školi domaćina. Učenici iz Beograda su takođe imali priliku da se upoznaju sa istorijom i znamenitostima grada na Nišavi.

Na Dan planete Zemlje, 22. aprila, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero uzvratiće gostoprimstvo svojim domaćinima iz Niša, učenicima ETŠ Mija Stanimirović, kada će i u Beogradu zajedno posaditi sadnice prijateljstva, kao podsetnik na važnost očuvanja životne sredine i mogućnost da spasavanje planete postane deo svakodnevnog načina života.

Učenici Kreativnog pera i njihovi roditelji imaće priliku da 17. aprila učestvuju u radionici iz oblasti cirkularne ekonomije Proizvedi svoju bukovaču, jedinstvenoj radionici proizvodnje organskih bukovača u kućnim uslovima, koju priprema i vodi renomirani biolog, predavač i gost mnogobrojnih svetskih organizacija i institucija na temu cirkularne ekonomije, član Zero Emissions Reasearch and Initiatives - osnovan pod pokroviteljstvom UN, Ivanka Milenković.

U okviru programa Global Perspectives, tokom ovog meseca učenici će istraživati kakvo je stanje na beogradskim zelenim površinama, utvrđivati uzroke eventualnih problema i praviti pla kako da pomognu da se zelene površine obogate i budu čiste i uredne.

Pogledajte galeriju.

Grad Niš

Južna Srbija Info