Други дан! Рогијев рођендан! Певање песмице, слаткиши и поклончићи за нашег Петра. 

Обрадовали смо се доручку који је био тек у 9 сати, па смо се коначно наспавали.

На вежбама из геологије гледали смо кроз бинокулар микрофосиле и минерале, уз помоћ стереоскопа 3Д модел магме. Привлачили смо  наелектрисаним балоном воду. Проучавали смо закон спојних судова. Поређали смо судове на основу сувог остатка соли,  од најмање до највеће количине сувог остатка. Анализирали смо која вода најбоље проводи струју и закључили смо да је апсолутни победник Књаз Милош. Открили смо велику тајну: најбоље је пити чесмовачу, а потом пролом воду све ово нам је објаснио Урош Марковић из гимназије Вук Караџић из Лознице, Геологија. 

Потом смо у белим мантилима отишли у лабораторију на вежбе из хемије. Вежбе су нам показале Љубица Перић и Нина Јевтић. Сви осмаци су радили 10 различитих вежби: анализирали, користили опрему, посматрали боје у раствору, препознавали кристализацију, одређивали пХ вредност, посматрали промену боје пламена при додавању разних врста соли... Записивали смо све промене и изводили закључке. Шта мислите, да ли је хемија краљица наука? А тек сто су нас похвалиле Љубица и Нина, професорке хемије.  

У Бранковини смо видели цркву који је подигао Прота Матија Ненадовић (10 пута су је уништавали), свештеник, просветитељ и председник владе, слушали смо о Љубомиру Ненадовићу, министру просвете, посетили гроб Десанке Максимовић и кућу у којој је живео њен отац. Најзанимљивији детаљ је био холограм Десанке Максимовић и снимак како она рецитује своје песме. 

Наси утисци за крај? 

Ван вежби највише нам се допао билијар, бацања каменчића, шетња око језера и Петничка пећина, а посебно ноћни провод,

Највише гласова освојиле су вежбе из хемије потом из биологије, порука да проверавамо све оно сто чујемо и развијамо критичку свест, као  и скамије, мастило и перо у малој школи у Бранковини.

У повратку смо слушали музику, певали, појели све сто је преостало, а ваши извештачи су припремали овај текст. Како смо се провели? Чиста уживанција!

Извештај су припремили Милош и Бисера.