Drugi dan! Rogijev rođendan! Pevanje pesmice, slatkiši i poklončići za našeg Petra. 

Obradovali smo se doručku koji je bio tek u 9 sati, pa smo se konačno naspavali.

Na vežbama iz geologije gledali smo kroz binokular mikrofosile i minerale, uz pomoć stereoskopa 3D model magme. Privlačili smo  naelektrisanim balonom vodu. Proučavali smo zakon spojnih sudova. Poređali smo sudove na osnovu suvog ostatka soli,  od najmanje do najveće količine suvog ostatka. Analizirali smo koja voda najbolje provodi struju i zaključili smo da je apsolutni pobednik Knjaz Miloš. Otkrili smo veliku tajnu: najbolje je piti česmovaču, a potom prolom vodu sve ovo nam je objasnio Uroš Marković iz gimnazije Vuk Karadžić iz Loznice, Geologija. 

Potom smo u belim mantilima otišli u laboratoriju na vežbe iz hemije. Vežbe su nam pokazale Ljubica Perić i Nina Jevtić. Svi osmaci su radili 10 različitih vežbi: analizirali, koristili opremu, posmatrali boje u rastvoru, prepoznavali kristalizaciju, određivali pH vrednost, posmatrali promenu boje plamena pri dodavanju raznih vrsta soli... Zapisivali smo sve promene i izvodili zaključke. Šta mislite, da li je hemija kraljica nauka? A tek sto su nas pohvalile Ljubica i Nina, profesorke hemije.  

U Brankovini smo videli crkvu koji je podigao Prota Matija Nenadović (10 puta su je uništavali), sveštenik, prosvetitelj i predsednik vlade, slušali smo o Ljubomiru Nenadoviću, ministru prosvete, posetili grob Desanke Maksimović i kuću u kojoj je živeo njen otac. Najzanimljiviji detalj je bio hologram Desanke Maksimović i snimak kako ona recituje svoje pesme. 

Nasi utisci za kraj? 

Van vežbi najviše nam se dopao bilijar, bacanja kamenčića, šetnja oko jezera i Petnička pećina, a posebno noćni provod,

Najviše glasova osvojile su vežbe iz hemije potom iz biologije, poruka da proveravamo sve ono sto čujemo i razvijamo kritičku svest, kao  i skamije, mastilo i pero u maloj školi u Brankovini.

U povratku smo slušali muziku, pevali, pojeli sve sto je preostalo, a vaši izveštači su pripremali ovaj tekst. Kako smo se proveli? Čista uživancija!

Izveštaj su pripremili Miloš i Bisera.