Осмаци су посетили Ваљево и Истраживачку станицу Петница, а са њима су разредни старешина Бранко Виторовић и наставник српског Саша Гламочак.

У Ваљеву смо обишли Народни музеј Ваљево и у њему, путујући кроз девет епоха, упознали прошлост Ваљева, од праисторијског доба до краја Првог светског рата. Након тога смо посетили Муселимов конак, најстарију зграду у Ваљеву. У подруму ове зграде се налази тамница у којој су били заробљени Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин (на срећу, на часовима историје и српског већ смо учили о њима) чије су главе Турци окачили на кров овог конака, да би одвратили Србе од побуне. Након тога, коначно, слободно време за забаву и шетњу!

Пре него што смо стигли у Петницу посетили смо Петничку пећину у којој смо истраживали тајна степеништа, чудне ходнике и мрачне пролазе. Потом смо стигли у Петницу у којој нас је дочекала професорка хемије Нина Јевтић. Она нам је испричала нешто о самој Петници и објаснила нам план активности. Упознала нас са Јовом Покрајцем који нам је, уз шетњу поред Петничког језера, са ентузијазмом давао одговоре на наша питања у вези са екосистемима, али и разним другим темама, на пример, о генетици и микроорганизмима. Он нам је касније држао занимљиво предавање о хидроекологији, а после тога имали смо вежбу на којој смо на микроскопима видели и упознали разне инсекте, шкољке и рибице. Хвала, Јово!

Душан Вукадиновић нам је држао предавање о астрономији. Истакао нам је да је битно да развијемо критичку свет и проверавамо да ли су информације до којих смо дошли истините. Ако желите да као и ми сазнате да ли постоје ванземаљци и зашто долази до изумирања врста, прочитајте књиге „Где су ванземаљци” Стивена Веба и „Изумирање” Дејвида Ралпа. Обавезно погледајте серију „Марс” да бисте сазнали да ли је живот на Марсу могућ. 

Овај дан бисмо сигурно поновиле, а једна од ваших извештачица ће конкурисати за Петницу следеће године. 

Вест припремиле Наташа и Уна.