Osmaci su posetili Valjevo i Istraživačku stanicu Petnica, a sa njima su razredni starešina Branko Vitorović i nastavnik srpskog Saša Glamočak.

U Valjevu smo obišli Narodni muzej Valjevo i u njemu, putujući kroz devet epoha, upoznali prošlost Valjeva, od praistorijskog doba do kraja Prvog svetskog rata. Nakon toga smo posetili Muselimov konak, najstariju zgradu u Valjevu. U podrumu ove zgrade se nalazi tamnica u kojoj su bili zarobljeni Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin (na sreću, na časovima istorije i srpskog već smo učili o njima) čije su glave Turci okačili na krov ovog konaka, da bi odvratili Srbe od pobune. Nakon toga, konačno, slobodno vreme za zabavu i šetnju!

Pre nego što smo stigli u Petnicu posetili smo Petničku pećinu u kojoj smo istraživali tajna stepeništa, čudne hodnike i mračne prolaze. Potom smo stigli u Petnicu u kojoj nas je dočekala profesorka hemije Nina Jevtić. Ona nam je ispričala nešto o samoj Petnici i objasnila nam plan aktivnosti. Upoznala nas sa Jovom Pokrajcem koji nam je, uz šetnju pored Petničkog jezera, sa entuzijazmom davao odgovore na naša pitanja u vezi sa ekosistemima, ali i raznim drugim temama, na primer, o genetici i mikroorganizmima. On nam je kasnije držao zanimljivo predavanje o hidroekologiji, a posle toga imali smo vežbu na kojoj smo na mikroskopima videli i upoznali razne insekte, školjke i ribice. Hvala, Jovo!

Dušan Vukadinović nam je držao predavanje o astronomiji. Istakao nam je da je bitno da razvijemo kritičku svet i proveravamo da li su informacije do kojih smo došli istinite. Ako želite da kao i mi saznate da li postoje vanzemaljci i zašto dolazi do izumiranja vrsta, pročitajte knjige „Gde su vanzemaljci” Stivena Veba i „Izumiranje” Dejvida Ralpa. Obavezno pogledajte seriju „Mars” da biste saznali da li je život na Marsu moguć. 

Ovaj dan bismo sigurno ponovile, a jedna od vaših izveštačica će konkurisati za Petnicu sledeće godine. 

Vest pripremile Nataša i Una.