Креативно перо се припрема за Олимпијске игре у роботици

На предлог Интернационалног FIRST Комитета (FIRST GLobal), организатора Међународне Олимпијаде у роботици, ученице гимназије Креативно перо ће заједно са ученицама српске гимназије Никола Тесла из Будимпеште и са својим ментором представљати нашу земљу током Олимпијских игара у роботици које ће се ове године одиграти од 15. до 18. августа 2018. године у Мексико Ситију, Мексико.

Основни циљ овог пројекта је јачање свести о важности СТЕМ каријере, као дугорочне опције за будућност младих људи и пружање подршке интеркултуралној сарадњи и разменама. СТЕМ је курикулум темељен на идеји образовања у четири специфичне дисциплине - наука, технологија, инжењерство и математика, кроз интердисциплинарни приступ.
Наиме, уместо да се наведене четири дисциплине истражују засебно и буду одвојени предмети, STEM их интегрише у јединствену парадигму учења и истраживања.

Робот је у растављеном стању стигао из САД-а.
Сваки тим чини највише пет ученика и један ментор а нашу земљу ће представити Владана Јоксимовић, Катарина Андрић, Нађа Марчетић, Теодора Грубанов и Анђела Преочанин које ће се такмичити између себе груписани у две алијансе које се свака састоји из три репрезентације, кроз решавање различитих задатака такмичарског тима заједно морају да реше један од великих проблема данашњице - утицај различитих извора енергије на животну средину.