Kreativno pero se priprema za Olimpijske igre u robotici

Na predlog Internacionalnog FIRST Komiteta (FIRST GLobal), organizatora Međunarodne Olimpijade u robotici, učenice gimnazije Kreativno pero će zajedno sa učenicama srpske gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte i sa svojim mentorom predstavljati našu zemlju tokom Olimpijskih igara u robotici koje će se ove godine odigrati od 15. do 18. avgusta 2018. godine u Meksiko Sitiju, Meksiko.

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao dugoročne opcije za budućnost mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmenama. STEM je kurikulum temeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, kroz interdisciplinarni pristup.
Naime, umesto da se navedene četiri discipline istražuju zasebno i budu odvojeni predmeti, STEM ih integriše u jedinstvenu paradigmu učenja i istraživanja.

Robot je u rastavljenom stanju stigao iz SAD-a.
Svaki tim čini najviše pet učenika i jedan mentor a našu zemlju će predstaviti Vladana Joksimović, Katarina Andrić, Nađa Marčetić, Teodora Grubanov i Anđela Preočanin koje će se takmičiti između sebe grupisani u dve alijanse koje se svaka sastoji iz tri reprezentacije, kroz rešavanje različitih zadataka takmičarskog tima zajedno moraju da reše jedan od velikih problema današnjice - uticaj različitih izvora energije na životnu sredinu.