Тим наших средњошколаца већ месецима прави и припрема робота са којим ће у јулу представљати Србију на Међународним олимпијским играма у роботици у Вашингтону.

Владана Јоксимовић, Теодора Голубовић и Лазар Шврака из приватне београдске гимназије "Креативно перо", Далибор Наспалић, Илија Грк и Матија Ђуровић, ученици српске гимназије "Никола Тесла" из Будимпеште, и Филип Старчевић из Дванаесте београдске гимназије, увелико се припремају за такмичење које се одржава од 16. до 18. јула.

- Од организатора смо добили задатак да направимо робота који ће "очистити реку", односно прикупити што више лоптица. Плаве представљају чисту воду, а наранџасте отпаде. Овај овде део смо осмислили да вуче лоптице, које се потом пењу, а онда сензор по боји препознаје да ли да иду лево или десно - објашњавају ученици, показујући на робота који кружи по соби и скупља, а потом и избацује лоптице.

Такмичари из 164 државе добили су исти задатак и материјал за рад, а побеђује тим чији се механизам покаже као најбољи.

- Поента је ко ће како склопити робота, ко какву идеју има. По доласку у Вашингтон, бићемо удружени са представницима још две државе, са којима ћемо потом бити у истом тиму. Засада све тече по плану, потешкоће решавамо у ходу, а треме још нема - причају ђаци са осмехом на лицу.

За разлику од других такмичара, Србију представљају и ученици који живе и уче у Будимпешти, али ова екипа тврди да је просторну дистанцу надоместио тимски дух и добра организација.

Углавном су ученици из Будимпеште радили програмерски део, а ђаци из Београда конструкторски. Када се сви окупимо, онда испробавамо све што смо осмислили. Били су они код нас седам дана, па ми код њих, а сада кад су завршили са школским обавезама, састајемо се на Машинском факултету, који нам је уступио простор неопходан за склапање робота - прича професор програмирања у гимназији "Креативно перо" и ментор такмичарског тима Вук Вујовић, и додаје да је седмочланој екипи помагало још петоро другара.

ПРВИ УСПЕХ И ПРЕ ПОЛАСКА У АМЕРИКУ

Први успеси забележени су и пре одласка на такмичење.

- Појавила се софтверска грешка коју смо пријавили организаторима. Међутим, како нам одговор није стигао десетак дана, Филип је сам решио проблем, а његово решење је прослеђено свим учесницима који су имали исте потешкоће - поносан је Вујовић.