Vaspitno-obrazovni sistem "Kreativno pero" iz Beograda i Asocijacija roditelja organizovali su tradicionalnu manifestaciju Dan internacionalne kuhinje.

Manifestacija, koja mladim polaznicima ove ustanove omogućava da obiđu svet uživajući u ukusima mnogih svetskih specijaliteta, iz najrazličitijih krajeva planete održava se već šest godina, a ove godine predstavljena je kuhinja Australije.

"Svake godine jedna porodica koja je ili živela u nekoj stranoj zemlji ili je bilungualna, bude domaćin Dana internacionalne kuhinje. Roditelji se sami prijavljuju i kao da se utrkuju ko će naredne godine biti domaćin, jer žele da predstave zemlju u kojoj su živeli ili iz koje potiču i to nas posebno raduje", rekla je Gordana Kedžić, direktorka VOS Kreativno pero, koja je i otvorila ovu manifestaciju.

Ona ističe da je cilj ove manifestacije da se stvori duh multikulturalnosti i internacionalizma, ali kroz dečju kreativnost, druženje i naravno hranu.

"Motiv organizacije ovakvih događaja proističe iz želje da učenicima, roditeljima i prijateljima škole približimo kulturu i tradiciju drugih naroda, uz prijatno druženje za trpezom koju zajedno pripremamo. Prethodnih godina predstavljene su Austrija, Indonezija, Srbija, Italija", kaže direktorka za BKTVNews.

Osnivačicama Vaspitno-obrazovnog centra "Kreativno pero" Aleksandri Nedeljković i Gorici Nedeljković, podršku na večerašnjoj manifestaciji su pružili i počasni konzul Kazahstana u Beogradu Milanka Karić, biznismen Bogoljub Karić i Olivera Karić Nedeljković.

Inače, Milanki Karić je upućen poziv da naredne godine bude domaćin ove manifestacije.

"Velika mi je čast da budem domaćin, a zemlja koju ću predstaviti biće Kazahstan. Deset godina podržavam rad "Kreativnog pera" i srećna sam što su mene odabrali da budem deo tima", rekla je Milanka Karić za BKTVNews.

Bogoljub Karić je osnivačicama čestitao na uspešnom dugogodišnjem radu i napomenuo da je veoma važno da se jedna ovakva obrazovna ustanova nalazi u Srbiji.

"Važno je da ono što je dobro donesemo sa Zapada, našoj deci, jer je obrazovanje najvažnije u životu. Mi smo to davno prepoznali i osnovali smo prvi privatni univerzitet u Jugoslaviji i prvi privatni univerzitet u Sovjetskom savezu sa 20.000 studenata. Važno je da našu decu učimo, vaspitavamo i razmenjujemo znanja i iskustva i čestitam "Kreativnom peru" na istrajnosti i upornosti. Kada stvorite obrazovnu instituciju to je duša, život, nešto najlepše, najbolje i najveličanstvenije što neko može da učini", poručio je Karić.

Gosti manifestacije uživali su u bogatom programu koji su pripremili polaznici škole. Program su otvorili najmlađi – deca iz vrtića Kreativno pero koja su plesala uz melodije australijske muzike i drevne muzike plemena Aboridžini, a usledio je muzički nastup učenice VIII razreda, Milice Kovačević na flauti uz pratnju nastavnice muzičke kulture, Teodore Tapavički. Mladi operski trio – Youkali u sastavu Katarina Radovanović, sopran, Stevan Karanac, tenor i Dijana Đorić, klavir, predstavili su Sidnejsku operu. Hor Kreativno pero, razgalio je atmosferu, a učenik III razreda Aleksej Stevanović čiji roditelji su ove godine imali ključnu ulogu ispred Asocojacije roditelja, prezentacijom je predstavio prirodne lepote, znamenitosti i kulturu Australije.

Druženje je nastavljeno uz specijalitete nacionalne i australijske kuhinje uz muziku karakterističnu za daleku Australiju. Tokom večere, prisutni su mogli da kupe lozove po simboličnoj ceni, a nagrade su izvučene oko 20.00 časova i najviše obradovale najmlađe. U pitanju su bili suveniri među kojima nekoliko ručno izrađenih bumeranga, tradicionalni instrument dižeridu i plišane replike životinja koje obitavaju u Australiji.

Izvor: BKTVNews/K.L.S.