Петница – острво среће у океану знања

Након што сам у октобру прошле године скупила храбрости и пријавила се за Истраживачку станицу Петница, имала сам пуно очекивања, али и наде да ћу бити позвана баш на семинар на који сам највише желела. Уложила сам доста труда у писање пријаве, а при томе су ми много помогли у мојој школи Креативно перо,наставнице  српског језика Јелена Стефановић и наставница биологије Дуња Настасић, као и психолошкиња Јелена Ђукић Радивојевић. Крајем децембра, стигла је добра вест. Позвана сам!

Тако сам период од 20. до 26. марта 2019. године провела у Петници на зимском семинару биомедицине. Тамо сам упознала много људи из различитих делова не само Србије, већ и Балкана, суочила се са количином онога што заправо не знам и препустила се свакодневном стицању нових знања. Петница пружа веома интересантна предавања на веома озбиљном нивоу, као и јединствено искуство писања и одбране семинарског рада, чиме се добија основа и упутство за даље писање научних радова.

Поред дугих предавања и обавеза око семинарских радова, увек се нађе време и за тзв. социјалне активности где нема изузетака - сви уживају. Пријатељства склопљена тамо су потпуно другачија од оних школских, сви кажу да већина опстане веома дуго. Собе су чисте, кревети удобни, а и храна је добра (ако нисте размажени).

Највише бих волела да други свет (Петницу) оставим само за себе и у свом срцу, али истовремено желим да што више младих људи доживи оно што сам ја. Дакле, будите искрени према себи и пријавите се на семинар који вас највише интересује. Немојте лагати себе да сте нпр. за физику, само зато што је петничка лабораторија за физику невероватна или зато што ваши родитељи мисле да сте баш много талентовани за то. Ипак су предавања та на којима проводите највише времена и, ако у њима не будете уживали, ништа вам неће поправити општи утисак. Такође, морате бити спремни на напоран рад и веома мало сна. Fun fact је да сам тамо веома мало спавала (у просеку 2 сата). Тако научите колико је важна добра организација, као и издржљивост и упорност у ономе што радите.

Наравно, морате узети моје искуство са резервом. Зашто? Зато што не знам како је на другим семинарима. Људи на семинару биомедицине, сарадници/е и руководитељка, су били невероватно дружељубиви/е, пријатни/е и занимљиви/е, баш као и гостујући/е предавачи/ице са разних факултета. Ипак, све приче које чујем о Петници само потврђују моју.