Virdžinija Vulf protiv postojeće istorije i društvenog poretka

U našoj školi izvedena je predstava „Tri gvineje” zasnovana na istoimenom eseju Virdžinije Vulf, u četvrtak, 30. novembra 2017. godine. Zahvaljujući profesorima srpskog jezika i književnosti, Jeleni Stefanović i Saši Glamočaku, učenicama i učenicima  gimnazije predstavljena je ova feministička i antiratna priča protkana strašnom sudbinom žena u periodu između dva svetska rata i uopšte u istoriji.

Četiri naše vršnjakinje Luna, Elena, Sofija i Vanja, zajedno sa rediteljem Bojanom Milosavljevićem, priredile su zanimljivu izvedbu koja je svakog gledaoca i svaku gledateljku podstakla na razmišljanje o pravima žene kao ljudskog bića, koje bi trebalo da bude ravnopravno sa muškarcem. Cela predstava je odgovor na pitanje: „Šta žene mogu da urade kako bi sprečile rat?”, kroz koje se analizira položaj žene i njena (ne)moć u društvu. Pažnja je usmerena na obrazovanje, a naziv predstave je simboličan jer se tri gvineje (novac) „ulažu” u obnovu i unapređenje ženskog obrazovanja.

Predstava je otvorila mnoga pitanja, tako da se posle nje nastavila diskusija. Bilo je različitih mišljenja o feminizmu i pravima koje žene imaju danas i koje su imale nekada, kao i o tome kako muškarci reaguju na ovu temu. Posle svega, jedno je sigurno - svi/e su bili/e oduševljeni/e mladim glumicama i predstavom i zainteresovani/e da saznaju nešto više o rodnoj ravnopravnosti i njenoj važnosti u savremenom društvu. Na kraju, bilo bi smešno i nedopustivo da, ako je društvo toliko napredovalo, položaj žena ostane isti kao i ranije. Virdžinija Vulf je jedna od prvih žena koja se suprotstavila istorijskoj nepravdi i započela borbu, a na nama je da nastavimo to čemu je ona posvetila ceo svoj život, i napokon napravimo promenu!

Jelena Tomašević, učenica prvog razreda Gimnazije „Kretivno pero”

Fotografijama sa predstave možete pristupiti preko LINK-a.