Вирџинија Вулф против постојеће историје и друштвеног поретка

У нашој школи изведена је представа „Три гвинеје” заснована на истоименом есеју Вирџиније Вулф, у четвртак, 30. новембра 2017. године. Захваљујући професорима српског језика и књижевности, Јелени Стефановић и Саши Гламочаку, ученицама и ученицима  гимназије представљена је ова феминистичка и антиратна прича проткана страшном судбином жена у периоду између два светска рата и уопште у историји.

Четири наше вршњакиње Луна, Елена, Софија и Вања, заједно са редитељем Бојаном Милосављевићем, приредиле су занимљиву изведбу која је сваког гледаоца и сваку гледатељку подстакла на размишљање о правима жене као људског бића, које би требало да буде равноправно са мушкарцем. Цела представа је одговор на питање: „Шта жене могу да ураде како би спречиле рат?”, кроз које се анализира положај жене и њена (не)моћ у друштву. Пажња је усмерена на образовање, а назив представе је симболичан јер се три гвинеје (новац) „улажу” у обнову и унапређење женског образовања.

Представа је отворила многа питања, тако да се после ње наставила дискусија. Било је различитих мишљења о феминизму и правима које жене имају данас и које су имале некада, као и о томе како мушкарци реагују на ову тему. После свега, једно је сигурно - сви/е су били/е одушевљени/е младим глумицама и представом и заинтересовани/е да сазнају нешто више о родној равноправности и њеној важности у савременом друштву. На крају, било би смешно и недопустиво да, ако је друштво толико напредовало, положај жена остане исти као и раније. Вирџинија Вулф је једна од првих жена која се супротставила историјској неправди и започела борбу, а на нама је да наставимо то чему је она посветила цео свој живот, и напокон направимо промену!

Јелена Томашевић, ученица првог разреда Гимназије „Кретивно перо”

Фотографијама са представе можете приступити преко ЛИНК-а.