Vaspitačice u predškolskoj ustanovi Kreativno pero u petak putuju u Leskovac na dodelu nagrada na međunarodnom festivalu edukativnog filma KREF.

O filmu Bojane Marković:

https://www.youtube.com/watch?v=_iEMhUBcnRs


Odabirom jedne čuvene priče, „Džek i čarobni pasulj“, u grupi pripremno-predškolskog programa realizovan je projekat integrisane nastave. Kroz raznovrsne podsticajne aktivnosti deca su bila u prilici da se bave različitim perspektivama i steknu brojna iskustva. Istraživačke i stvaralačke aktivnosti, različiti mediji, ambijentalno učenje, primena IKT-a i aktivan rad na rešavanju postavljenih naučnih problema i eksperimentisanje samo su neki od procesa kroz koji su deca stekla autentična iskustva, primenjivala stečena znanja i sagledavala životne pojave u njihovoj celovitosti. Ovaj projekat osmišljen je kao integrisan pristup nastavi, sa ciljem podsticanja saradnje i uviđanja značaja razmena. Književno delo „Džek i čarobni pasulj“ predstavljalo je osnovu za istraživanje novih oblika rada, uvođenje inovativnih didaktičkih materijala i metoda rada. U ostvarenju cilja ovog projekta, razvijanju ključne kompetencije „učiti kako se uči“, učestvovali su nastavnici, vaspitačice i drugi zaposleni iz Predškolske ustanove „Kreativno pero“, deca iz grupe Kolibrići i vaspitačica Bojana Marković, kao koordinatorka projekta.

Primenom dramskog metoda i tehnikom analize književnog dela „Priča po slikama“, deca su predstavila osnovne radnje priče „Džek i čarobni pasulj“. Potom su deca imala zadatak da se prisete ključnih reči iz priče. U prazne kvadratiće trebalo je da upišu slova koja nedostaju, a zatim da skeniraju QR kod i provere da li su dobro uradili zadatak. Za realizaciju ove aktivnosti posebno je značajan didaktički materijal u vidu lista pasulja na kojem su predstavljeni zadaci i QR kodovi, pomoću kojeg deca otkrivaju rešenje. Posebno kreirana društvena igra imala je za cilj da deca, koristeći prethodna iskustva, prolaze tablu, krećući se kroz polja odgovaranjem na pitanja. Kontrolnu tablu deca su koristila za proveru i praćenje ostvarenosti cilja ove aktivnosti i tako bili u prilici da evaluiraju zajednički rad. Sa pojmom algoritam deca su se praktično upoznala sadeći pasulj u dvorištu našeg vrtića. Zadatak je bio da istraže kako se sadi pasulj, prateći date i uz eliminaciju nepotrebnih korake. Deca su ispratila sve predviđene korake i zasadila pasulj u bašti vrtića, o čemu je ostao trag i na panoima grupe „Kolibrići”.

O filmu Nine Bokan:

https://www.youtube.com/watch?v=D7--a-n0LRE&t=92s

 

Potraga za zlatom je organizovana u dvorištu "Kreativnog pera", a osnovni cilj bilo je istraživanje ruda plemenitih metala, u okviru bavljenja narodnom pripovetkom "Čardak ni na nebu ni na zemlji". Deca su, uz podršku i usmerenje odraslih, kroz različite akcije istraživala proces otkrivanja, ispiranja i vađenja plemenitih ruda iz zemlje. Da je svet oko nas čudesno, neistraženo mesto, pokazala su nam deca iz grupe "Pčelice" dok su se upoznavali sa zemljom iz naše bašte. Kako nastaju rude, zbog čega su nam važne i kako da ih prepoznamo su pitanja na koje su nam deca i vaspitačica dali odgovor.