Srpski tim kod pomoćnika ministra prosvete povodom Međunarodne olimpijade u robotici 2022.
Dana 19. septembra 2022. godine u kabinetu pomoćnika ministra dr Milana Pašića održan je prijem predstavnika i učesnika reprezentacije Srbije na Međunarodnoj olimpijadi u roboticiFIRST Global Challenge

Svoj doprinos u sklapanju robota i rad na ovom projektu pomoćniku ministra prosvete predstavili su članovi tima Srbije, rukovodioci tima Gorica Nedeljković Bogdanović i Aleksandra Nedeljković, đaci Gimnazije Kreativno pero, Matematičke gimnazije iz Beograda, ETŠ Nikola Tesla i XII beogradske gimnazije, zajedno sa direktorkom Gimnazije Kreativno pero Gordanom Kedžić, tehničkim mentorom nastavnikom informatike dr Vukom Vujovićem i mentorkom Jelenom Tomašević.

Tim Srbije učestvuje već pet godina na ovom takmičenju, a 2020. i 2021. obezbedio je mesto među 10 najboljih timova, u konkurenciji od 178 timova. Pomoćnik ministra prosvete dr Milan Pašić je poželeo mnogo uspeha takmičarima na predstojećoj olimpijadi, uz iskrene čestitke za njihovo dosadašnje zalaganje i rezultate. Olimpijada će se ove godine održati od 13. do 16. oktobra, u Ženevi, u Švajcarskoj, a tema je rešavanje povećanog nivoa ugljen-dioksida u svetu.

Osnovni cilj ovog takmičenja je jačanje svesti o važnosti STEM karijere za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. STEM je utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su integrisane kroz interdisciplinarni pristup.