Newsletter Oktobar 2023.

Poštovani/a,

Iz meseca u mesec, dostavljaćemo vam važne informacije o našem radu. Sve informacije biće na jednom mestu, pregledne i uvek dostupne. Krajem svakog meseca dobijaćete novosti Iz našeg Pera.

U ovom broju obaveštavamo vas o aktivnostima koje smo planirali za oktobar 2023. godine.

Realizaciju planiranih mesečnih aktivnosti možete pratiti na našem sajtu  (www.kreativnopero.com) i društvenim mrežama (Facebook FB Kreativno pero  FB VOS Kreativno peroTwitterInstagramYoutube). 

Pozivamo vas da putem Google kalendara pratite projektne aktivnosti našeg vrtića, osnovne škole i gimnazije.

*Ukoliko imate problem da vidite celu stranu, kliknite na View entire message u dnu strane kako bi Vam se Novosti iz našeg Pera učitale u celosti.

 Svako dete član biblioteke 

Newsletter Oktobar 2023.

Od 1. septembra 2023. godine Biblioteka grada Beograda uvodi besplatnu članarinu za sve učenike od prvog do četvrtog razreda.

 Učenici će dobiti popunjene članske karte sa svim potrebnim podacima, po dolasku sa roditeljima ili nastavnicima u njima najbližu biblioteku na Savskom vencu.

Dečja nedelja 2023.  

VOS Kreativno pero

2 - 8. 10. 2023.

Dečja nedelja se tradicionalno održava u oktobru, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na njihove potrebe i prava u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

U cilju promovisanja i obeležavanja dečjih prava i dečje nedelje, organizovana je likovna radionica za naše Kolibriće i mlađe razrede osnovne škole. Radionicu će realizovati roditelj učenice prvog razreda, gospođa Tijana Dobrić Gaćić, slikarka i osnivačica škole Beo Art House.

U susret dečjoj nedelji, roditelj učenika Kreativnog pera gospodin Milovanović, srpski automobilista i trostruki šampion Evrope koji se proslavio u auto - sportu predstaviće svoju profesiju učenicima/ama starijih razreda u školi u Čakorskoj 3.

Za svu decu i učenike/ce škole Kreativno pero biće organizovane edukativne i interaktivne radionice koje realizuje vaspitno-obrazovni i nastavni kadar.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na angažovanju i doprinosu u obeležavanju ove nedelje.

Pozorištance Puž - Predstava Džinovska torta

Osnovna škola

I - IV razred

3. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

U susret ovogodišnjoj dečjoj nedelji, kao i povodom obeležavanja rođendana ćerke Evangeline književnica, aktivni član Asocijacije roditelja i članica izvršnog odbora Kulturno prosvetne zajednice Srbije gospođa Božica Velousis organizovala je posetu Pozorištancetu Puž za učenike/ce od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji će gledati predivnu predstavu i mjuzikl Džinovska torta. Nakon predstave uživaće u rođendanskoj proslavi.

Polazak iz škole organizovanim prevozom predviđen je u 9.30 časova, dok se povratak u školu očekuje do 12.00 časova pred ručak.

Tim Kreativno pero se zahvaljuje gospođi Velousis na organizaciji i divnom gestu koji je priredila za polaznike Kreativnog pera.

Radionica Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo

Osnovna škola

I - VII razred

5 - 6. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

Na teritoriji Republike Srbije, počinje sprovođenje projekta Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo od strane nadležnih iz MUP-a.

Radionica planirana za I razred biće održana dana 6. oktobra 2023. godine sa početkom u 13.30 časova a za II razred sa početkom u 14.15 časova, na temu Bezbednost dece u saobraćaju i Zaštita dece u vanrednim situacijama, u trajanju od 45 minuta.

Radionica za V i VII razred biće održana dana 5. oktobra 2023. godine sa početkom u 13.30 časova na temu Prevencija vršnjačkog i digitalnog nasilja u trajanju od 90 minuta.

The 2023 FIRST Global Challenge - Hydrogen Horizons

Tim Kreativno pero

7- 10. 10. 2023.

Singapore

Newsletter Oktobar 2023.

FIRST Global Challenge je međunarodno takmičenje iz robotike koje se održava u stilu Olimpijskih igara. U okviru ovog takmičenja srednjoškolski robotičarski timovi iz svake zemlje se takmiče u igri koja je posvećena najvećim izazovima sa kojima se naša planeta suočava. Prethodnih godina ova takmičenja su održana u Vašingtonu, Meksiko Sitiju, Dubaiju i na daljinu 2020. i 2021. godine. U 2022. godini, takmičenje je održano u Ženevi, Švajcarska.

Cilj međunarodnog takmičenja FIRST Global Challenge 2023. je inspirisati učenike da nauče veštine koje će im biti potrebne za rešavanje globalnih problema. Ovogodišnja tema je Hydrogen horizons i u okviru nje učesnici će imati mogućnost da iskoriste svoju kreativnost i veštine rešavanja problema kako bi dizajnirali i kreirali robota koji će u osmišljenoj sredini proizvoditi hidrogen i konvertovati ga u energiju radi razvijanja inovacija na polju obnovljive energije u cilju poboljšavanja zdravlja planete.

Učenici Kreativnog pera Marko Jovanović, Luka Žigić i Bogdan Stamenović, Aleksandar Krizmanić učenik odeljenja sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku XII Gimnazije, Stefan Milenković i Relja Kukić, učenici Matematičke gimnazije, kao i Dušan Mladenović, učenik Elektrotehničke škole Nikola Tesla čine tim koji će Srbiju predstavljati na Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Tim lider tima Srbije 2023. je Aleksandra Nedeljković a tehnički mentor Vuk Vujović.

Naš tim je 2020. godine na Međunarodnoj olimpijadi u robotici osvojio sedmu poziciju, obezbedivši mesto u TOP 10 najboljih timova od preko 100 timova koji su učestvovali. Srpski tim je 2021. godine završio kao osmoplasirani u konkurenciji od čak 178 reprezentacija, što se smatra izuzetnim uspehom, dok je 2022. godine od ukupno dvanaest mečeva koji su odigrani tokom takmičenja u okviru regionalne alijanse, srpski tim pobedio u deset.

Mladi robotičari su spremni za ovogodišnju Olimpijadu! Želimo im puno uspeha!

EU Code Week 2023.

Predškolska ustanova

Osnovna škola

7 - 22. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

EU Code Week je pokret početničkog programiranja koji se održava od 2015. godine i uključuje preko 80 država.

Cilj ovog događaja je demistifikacija programskih veština i njihovo otkrivanje deci i zainteresovanim licima svih uzrasta.

U okviru Code Week nedelje u Kreativnom peru deca vrtića i učenici/e I-III razreda osnovne škole učestvovaće u tematskim aktivnostima koje će pripremiti vaspitačice i učiteljice Kreativnog pera.

Autumn Running Cross

Osnovna škola

Gimnazija

Hajd park

II/III nedelja oktobra meseca

Newsletter Oktobar 2023.

U susret mesecu oktobru, u Osnovnoj školi i Gimnaziji Kreativno pero organizovan je jesenji Cross. Učenici/e će u zavisnosti od uzrasta, trčati u sledećim kategorijama:

  • Prvi i drugi razred - 200m;
  • Treći i četvrti razred - 400m;
  • Peti i šesti razred - devojčice 600m i dečaci 800m;
  • Sedmi i osmi razred - devojčice 800m i dečaci 1000m;
  • Gimnazija 1200m.

Potrebno je da učenici/ce za najavljeni Cross pripreme rezervnu garderobu i opremu za trčanje.

Realizatori ovih sportskih aktivnosti su nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Nebojša Milivojević i Branko Vitorović.

*U slučaju lošeg vremena, jesenji Cross može biti odložen za drugi školski dan kada se očekuje lepše vreme.

Napuštanje plastike u Kreativnom peru

Newsletter Oktobar 2023.

U Vaspitno obrazovnom sistemu Kreativno pero, napušta se korišćenje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, u cilju očuvanja prirode.

U okeanima će do sredine veka biti više plastike nego ribe ako se ne promeni način na koji se u svetu danas proizvodi, koristi i odlaže plastika.

U skladu sa tim kažemo NE plastici! Određeni globalni problem može da se reši samo ako se svi ujedinimo.

Pozivaju se svi roditelji dece i učenika/ca Kreativnog pera da od oktobra meseca donose flaše/čaše za višekratnu upotrebu.

Svetski dan zdrave hrane

VOS Kreativno pero

16. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

Svetski dan zdrave hrane obeležava se 16. oktobra širom sveta. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu - FAO, ustanovila je ovaj datum 1945. godine kao Svetski dan zdrave ishrane, u cilju podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih.

Ovaj dan se obeležava u više od 150 zemalja u celom svetu.

U Kreativnom peru ovaj važan datum će se obeležiti kroz aktivnosti koje promovišu značaj ovog važnog dana. Realizatori ovih aktivnosti su vaspitačice, učiteljice i nastavnici Kreativnog pera.

Ove godine će predavanje o značaju zdrave ishrane za decu i učenike VOS Kreativno pero tokom meseca oktobra realizovati dr Katarina Vukailović, specijalista pedijatrije.

Dr Vukailović se zahvaljujemo na višegodišnjoj podršci.

Asocijacija roditelja

Asocijacija roditelja

VOS Kreativno pero

16. 10. 2023.

Asocijacija roditelja je institucija koja u okviru škole Kreativno pero postoji već dugi niz godina. Članovi Asocijacije su svi roditelji naših đaka. Aktivni članovi su roditelji koji se nekoliko puta godišnje uključe u organizaciju humanitarnih akcija i drugih aktivnosti koje organizujemo. Prema Godišnjem planu rada predviđene su sledeće aktivnosti:

  • Humanitarna akcija Svi smo mi Deda Mraz 4-15. decembar 2023.
  • Humanitarna aukcija Uskršnjih jaja, april 2024.
  • Dan internacionalne kuhinje, maj 2024.
  • Letnji Bazar, jun 2024.

Apple Day

Predškolska ustanova

21. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

Apple Day je prvi put obeležen 21. oktobra 1990. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon toga su tu manifestaciju prihvatile i mnogobrojne škole, restorani i organizacije koje žele da prošire svest o važnosti jabuke u zdravoj ishrani.

U Kreativnom peru će ovaj dan biti obeležen u petak, 20. oktobra kako bi se deci približio značaj koji jabuke imaju za ljudsko zdravlje. Realizatori planiranih tematskih aktivnosti su vaspitačice Kreativnog pera koje će sa decom vrtića praviti razne poslastice od jabuka iz školske bašte.

66. Međunarodni sajam knjiga

Osnovna škola

Gimnazija

21 - 29. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

U susret ovogodišnjem Sajmu knjiga, Božica Velousis, aktivni član Asocijacije roditelja i članica izvršnog odbora Kulturno prosvetne zajednice Srbije održaće čitalačke radionice za mlađe razrede Kreativnog pera.

U ovoj poseti polaznici Kreativnog pera imaće prliku da budu gosti štanda Fondacije Braće Karić, gde če se upoznati sa dečjim izdanjima ove fondacije. Čitalačka publika će imati priliku da se druži sa pojedinim autorima.

Međunarodni beogradski sajam knjiga će se održati u periodu 21-29. oktobra 2023. godine. Učenici osnovne škole i gimnazije Kreativno pero će u pratnji učiteljica i nastavnika/ca srpskog jezika i književnosti, kao i razrednih starešina posetiti ovogodišnji Sajam knjiga.

Online roditeljski sastanak

Osnovna škola

V razred

23. 10. 2023.
19.00 časova

Predstavljanje akcionog plana za pripremanje učenika/ca za polaganje Cambridge Checkpoint testa.

 
VIII razred

24. 10. 2023.
19.00 časova

Predstavljanje akcionog plana za pripremanje učenika/ca za polaganje završnog ispita i Cambridge Checkpoint testa.

Predstavljanje Gimnazije Kreativno pero

Dan Ujedinjenih nacija

Osnovna škola

 V-VIII razred

Gimnazija

I-III razred

24. 10. 2023.

Dan Ujedinjenih nacija je međunarodni praznik koji se proslavlja kako bi se ljudi informisali o ciljevima, svrsi i dostignućima UN-a.

Na taj dan 1945. godine nastala je Organizacija Ujedinjenih Nacija.

U Kreativnom peru će ovaj dan biti obeležen kroz tematske radionice koje će se realizovati na časovima geografije. Diskutovaće se o zemljama članicama, kao i o značaju ove organizacije sa posebnim osvrtom na zadatke koje ona ispunjava.

Realizator aktivnosti je nastavnica geografije Jelena Popović Rakočević.

Karijerno vođenje i savetovanje

U drugoj polovini oktobra za sve učenike/ce VIII razreda Osnovne škole i III razreda Gimnazije realizujemo aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja. Tim stručnih saradnika uradiće psihološko testiranje koje je osnova za profesionalno savetovanje.

Halloween

Predškolska ustanova

Osnovna škola

31. 10. 2023.

Newsletter Oktobar 2023.

U Kretivnom peru će ovaj događaj biti obeležen u utorak, 31. oktobra 2023. godine.

Nastavnice engleskog jezika će u okviru tematske nastave organizovati časove u skladu sa običajima koji prate Halloween.

Tog dana deca mogu doći u kostimima, ukoliko to žele. U tom slučaju, potrebno je da ponesu presvlaku kako bi se u toku dana presvukla u udobniju garderobu.

Takođe mogu poneti slatkiše - zbog bezbednosti to mogu biti isključivo čokoladice u pakovanju sa deklaracijom (Kinder, Najlepše želje, Štark...), a kojima će poslužiti jedni druge tokom njima omiljenog Trick or Treat pohoda.