Newsletter April 2020.

Poštovani/a,

Iz meseca u mesec, dostavljaćemo vam važne informacije o našem radu. Sve informacije biće na jednom mestu, pregledne i uvek dostupne. Svakog 25. u mesecu dobijaćete novosti Iz našeg Pera.

U ovom broju obaveštavamo vas o aktivnostima koje smo planirali za april 2020. godine.

Realizaciju planiranih mesečnih aktivnosti možete pratiti na našem sajtu  (www.kreativnopero.com) i društvenim mrežama (Facebook FB Kreativno pero  FB VOS Kreativno peroTwitterInstagramYoutube). 

Pozivamo vas da putem Google kalendara pratite projektne aktivnosti našeg vrtića, osnovne škole i gimnazije.

*Ukoliko imate problem da vidite celu stranu, kliknite na View entire message u dnu strane kako bi Vam se Novosti iz našeg Pera učitale u celosti.

Obraćanje roditeljima

Dragi roditelji,

Ovaj Newsletter zatiče nas u situaciji koju niko nije očekivao.

Nalazimo se u izolaciji i vanrednim uslovima. Preplavljeni smo neizvesnošću, strahom, panikom i brigom. Sve to izaziva stres kod nas odraslih. Ovo je realnost koju treba uklopiti sa našom decom i njihovim potrebama. Deci je sve novo: ne idu u školu, ne mogu da izađu napolje, ne mogu da se druže...

Šta deca treba da imaju? Model iskrenog i odgovornog roditelja koji dete podučava kako treba da se ponaša u situaciji krize. Da pomogne da se dan isplanira kako bi dete imalo sve što mu je potrebno, a to znači učenje, igru, fizičko vežbanje, pomaganje u kućnim poslovima, zajedničke društvene igre, bavljenje hobijima u zatvorenom prostoru. Uz sve to osmeh, zagrljaj i veru da će sve biti dobro.

Naša ljubav, sigurnost i bavljenje decom su veoma važni da bi naša deca lakše izašla iz krize.

VOS Kreativno pero je organizovalo učenje i aktivnosti na daljinu, kako bi se na najbolji način uključilo u plan svakodnevnih aktivnosti za dete. Sve smo osmislili tako da naši učenici savladaju gradivo i tako provedu kvalitetno vreme u radu na sebu u uslovima izolacije.

U ovome smo zajedno i na nas možete računati.

Budite zdravi!

Vaše Kreativno pero 

Saveti Svetske zdravstvene organizacije roditeljima:
Kako brinuti o mentalnom zdravlju dece za vreme epidemije COVID 19

Newsletter April 2020.

Svetska zdravstvena organizacija dala je, između ostalog, preporuke i savete roditeljima i starateljima koji se brinu za mentalno zdravlje svoje dece za vreme epidemije COVID 19.

Sve savete i preporuke možete naći na ovom LINK - u, a evo dela posvećenog deci:

Pomozite deci da pronađu pozitivne načine da izraze osećanja kao što su strah ili tuga. Svako dete ima sopstveni način izražavanja emocija. Uključivanje kreativne aktivnosti poput igre i crtanja ponekad može da olakša ovaj proces. Deci će biti lakše ako mogu da izraze i saopšte svoja osećanja u bezbednom okruženju i uz podršku.

Deca treba da budu uz svoje roditelje i porodicu, ukoliko je ona bezbedna po dete; koliko god je moguće, treba izbegavati razdvajanje dece od njihovih staratelja. Ako dete mora da bude razdvojeno od svojih primarnih staratelja, pobrinite se da mu bude obezbeđena odgovarajuća alternativna zaštita te da socijalni radnik/ca (ili odgovarajuća osoba) redovno prati dete. Dalje, tokom perioda odvojenosti obezbedite detetu redovan kontakt sa roditeljima ili starateljima, npr. telefonske /video pozive dva puta dnevno ili druge vidove komunikacije u skladu sa godinama deteta (društvene mreže).

Održavajte poznatu rutinu u svakodnevnom životu koliko god je moguće, ili napravite novu rutinu, naročito ako deca moraju da ostanu kod kuće. Obezbedite im aktivnosti (u skladu sa uzrastom) u koje mogu da budu uključeni kao i aktivnosti za učenje. Ohrabrite decu da se igraju i održavaju kontakte sa drugima koliko god je moguće, makar i samo unutar porodice ako je savetovan smanjen socijalni kontakt.

Uobičajeno je da deca traže veću privrženost i povezanost sa roditeljima tokom perioda krize ili stresa. Razgovarajte sa svojom decom o COVID-19 iskreno i u skladu sa njihovim godinama. Ako deca izraze svoje brige, najbolje je da im pristupite zajedno - to bi moglo da umanji njihovu anksioznost. Deca će posmatrati ponašanje i emocije odraslih, kako bi pronašli znake kako da se izbore sa svojim emocijama tokom teških perioda.

Online Classroom

Newsletter April 2020.

Odlukom Vlade Republike Srbije, proglašeno je vanredno stanje za celu teritoriju države Srbije, zbog pandemije virusa Covid-19. Jedna od propisanih mera uključuje prelazak škola i predškolskih ustanova na učenje na daljinu.

VOS Kreativno pero nastavio je sa radom u onlajn učionicama na Edmodo platformi za učenje. Uloženo je mnogo truda da bi se sve uspešno odvijalo. Naš kolektiv, deca, učenici, učenice i njihovi roditelji bili su vredni, angažovani i posvećeni i pokazali su da za učenje, istraživanje i nova saznanja ne postoje granice.

Ovom prilikom želimo da se svima zahvalimo, i da obećamo da ćemo u narednom periodu nastaviti da usavršavamo odvijanje nastave na daljinu uz uvažavanje potreba, sugestija i predloga naših učenika i učenica i njihovih roditelja.

Onlajn radionica za roditelje

2. 4. 2020.
17.00

"Kako pripremiti decu na promene - novonastala situacija i šta sad?"

Za 26. 3. 2020. godine bila je planirana radionica za roditelje pod nazivom "Kako pripremiti decu na promene?", ali iz poznatih razloga nije održana. S obzirom na novonastalu situaciju i promenu koja se svima nama desila, odlučili smo da radionicu ipak održimo, sa malom nadogradnjom u vezi sa sadržajem -  "novonastala situacija i šta sad“.

Radionica će biti organizovana kao uključenje uživo svih zainteresovanih roditelja.

Za učešće u radionici, neophodno je poslati prijavu na mejl info@kreativnopero.com, u kojoj je potrebno navesti svoju mejl adresu (adresa mora biti Gmail), kako bismo je dodali u grupu za radionicu.

Realizatorka radionice za roditelje je učiteljica Nataša Nikolić.

Izmena Pravilnika o obrazovno-vaspitnom radu za šk. 2019/20.

U situaciji vanrednog stanja i niza mera koje se odnose na kontrolu kretanja građana, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  donelo je odluku da se dani predviđeni za prolećni raspust iskoriste za učenje, smatrajući da bi prekidanje pohađanja nastave na daljinu bilo na štetu učenika, i da će ova promena omogućiti dodatni prostor za nadoknadu ključnih školskih aktivnosti, po normalizovanju situacije.

Planirana promena kalendara predviđa:

Osnovna škola

13-16. 4. 2020.

Gimnazija

15-16. 4. 2020.

Nastava na daljinu prema najavljenom rasporedu časova i druge aktivnosti koje škole planiraju za učenike.

Osnovna škola i Gimnazija

17-20. 4. 2020.

Prigodni edukativni sadržaji u vezi sa praznikom i sadržaji koji su u funkciji kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena učenika.

Osnovna škola i Gimnazija

21. 4. 2020.

Nastavak pohađanja nastave na daljinu.

Uskršnji praznici

12. 4. 2020.

Katolički Uskrs

19. 4. 2020.

Pravoslavni Uskrs

Onlajn probni završni ispit za učenike i učenice VIII razreda

21. 4. 2020.

O svim detaljima i mogućim izmenama roditelji će biti blagovremeno informisani.

Cambridge International - May/June 2020 exams 

Cambridge Assessment International Education centar doneo je odluku, u skladu sa aktuelnom situacijom pandemije virusa Covid-19, da se polaganje ispita u roku maj/jun 2020. godine neće održati ni u jednoj zemlji. To se odnosi na ispite Cambridge Checkpoint Primary, Checkpoint Secondary 1, IGCSE, Cambridge O Level, Cambridge International AS & A Level, Cambridge AICE Diploma i Cambridge Pre-U.

Cambridge Assessment International Education centar još uvek radi na iznalaženju najadekvatnijeg rešenja za procenu znanja učenika, koja će uključiti i saradnju sa Školom.

Kad su u pitanju jasnije smernice na koji način će se realizovati ocenjivanje i procena uspeha učenika, još uvek nema detaljnijih informacija.

Kada nam budu dostavljene, blagovremeno ćemo vas obavestiti.

Prosleđujemo vam link putem kojeg se možete upoznati sa najčešće postavljenim pitanjima u vezi sa polaganjem Cambridge ispita u novonastaloj situaciji pandemije virusa Covid-19.

STEM Discovery Week

Newsletter April 2020.

20 - 26. 4. 2020.

Vrtić

Realizacija STEM aktivnosti kroz sekciju PU & OŠ Kreativno pero - Dodatni programi

Osnovna škola

I - IV razred

Realizacija STEM aktivnosti kroz sekciju Global Perspectives

Dan kućnih ljubimaca

27. 4. 2020.

Ne zaboravimo naše verne prijatelje, kućne ljubimce.

Pošaljite fotografije, napišite priču, naslikajte svog ljubimca.

Newsletter April 2020.

#OstaniKodKuće

Kako vreme ispuniti kvalitetnim sadržajem?

Preporučujemo:

Newsletter April 2020.

Onlajn predstave za decu

Newsletter April 2020.

Onlajn predstave za decu

Newsletter April 2020.

Onlajn predstave za roditelje

Newsletter April 2020.

Beogradska filharmonija poklanja muzičke programe za najmlađe

Newsletter April 2020.

Games, Videos, Animals…

Newsletter April 2020.

Reading, Kid s Activities…

Newsletter April 2020.

Educational games

Newsletter April 2020.

STEM Activities and STEAM Challenges

Newsletter April 2020.

Explore the World of Wonders

Ovo je prilika da obiđete mnoge svetske muzeje. U nastavku sledi lista muzeja koje možete posetiti virtuelno:

The Palace of Versailles, Versaj

Louvre Museum i Musée d’Orsay, Pariz

Uffizi Gallery, Firenca

Pergamon Museum, Berlin

Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Amsterdam

British Museum, London

Guggenheim Museum, Njujork

The J. Paul Getty Museum, Los Anđeles

National Gallery of Art, Vašington

Museum of Art of Sao Paulo, Sao Paulo

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seul

National Museum of Anthropology, Mexico City

Newsletter April 2020.