Kako da čujete druge osobe? Kako da vas druge osobe čuju?
 
Hoćete da vas druge osobe čuju? Šta je važno za dobru komunikaciju? Govorite li preglasno i prebrzo?
Radionica o uspešnoj komunikaciji održana je u prvom razredu Gimnazije Kreativno pero, u ponedeljak, 19. septembra, na času srpskog jezika.
Učenici su bili podeljeni u male grupe i navodili elemente uspešne komunikacije. Kada je po jedan član iz svake grupe prezentovao zajednički rad, uočeno je da su se najčešće pojavljivali pojmovi kao što su: kontakt očima, pažnja, strpljenje, koncentracija, upotreba odgovarajućih gestova, dobar izbor teme, lepo izražavanje...
Tokom drugog dela časa nastavnik je pokazao video-snimak u kome se nalaze saveti za dobru komikaciju (https://www.youtube.com/watch?v=fZt7avamou8). Učenici i učenice su s pažnjom pratili ovaj snimak, izdvajali ono sto su smatrali ključnim rečima i povezali ove savete sa onim što su naveli na početku časa.
Na kraju, učenici i učenice diskutovali su o tome šta je najvažnije za uspešnu komunikaciju i kako da održe pažnju svom sagovorniku. Istaknuto je da znanje o uspešnoj komunikaciji može da pomogne u održavanju pažnje i koncentraciju na času.
Pogledajte i vi osvaj snimak i razmislite o tome kako možete da poboljšate svoju komunikaciju sa drugima.
 
Tijana Stanišić i Ksenija Trifunović,
                                      učenice I razreda Gimnazije Kreativno pero