„67. sastanak sredom” Obrazovnog foruma održan u našoj školi

U okviru nastojanja da promovišemo školu u stručnoj javnosti, u našim prostorijama održan je u sredu, 26. 06. 2013. godine „67. sastanak sredom” Obrazovnog foruma.

Ova ugledna nevladina organizacija okuplja eminentne stručnjake koji se bave različitim delatnostima u oblasti prosvete i delatnostima od značaja za prosvetu, pre svega fakultetske nastavnike, a cilj im je unapređivanje kvaliteta i efikasnosti obrazovanja u našoj zemlji. „Susreti sredom“ organizuju se kao diskusione tribine na kojima se pokreću rasprave i iznose mišljenja o svim vitalnim problemima obrazovanja na svim nivoima, sa idejom da se na taj način pokreću pitanja o najvažnijim problemima obrazovanja i budi svest o njima.

Po drugi put SUS je održan van prostora Obrazovnog foruma, u prostorijama OŠ „Kreativno pero“.

Tema ovih Susreta bila je:  Izokrenuta učionica – koncepcija i iskustva.

Domaćin skupa bila je Snežana Opanković, pomoćnik direktaora i naš školski psiholog, a u najavi teme naglasila je značaj podsticanja liderske orijentacije nastavnika koji postavljaju pitanja, traže odgovore i rešenja problema sa kojima se u obrazovanju susreću.

Uvodničar, Irina Damnjanović, profesorka biologije naše škole, veoma uspešno predstavila je koncepciju Izokrenute učionice kao zanimljivu razradu ideje aktivne nastave i promene uloge nastavnika u podučavanju dece. Iznoseći vrlo ohrabrujuća iskustva o njenoj primeni sa našim učenicima, uspela je na prisutne da prenese svoju fascinaciju novim obrazovnim pristupima i tehnologijama. U dinamičnu i konstruktivnu diskusiju uključio se i stručni tim škole. Uz brojne pohvale i čestitke našoj koleginici, zaključeno je da stalna razmena i rasejavanje dobrih ideja, inoviranje metodologije i uvođenje novih i progresivnih sadržaja daju nadu da će se mali sistem poput privatne škole, ali i sistem obrazovanja u celini kretati napred, što je i osnovna svrha ovakvih skupova.

Bila je ovo prilika da školu u najboljem svetlu prikažemo grupi eksperata za pitanja obrazovanja, čujemo njihove kometare koji su bili izuzetno pohvalni i pozovemo ih na saradnju, koja će, nadamo se, uslediti.