Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa Majkrosoftom (Microsoft) raspisao je nagradni konkurs za osnovne i srednje škole „Kreativna škola 2012/2013.” „Kreativna škola” je deo Majkrosoftovog programa „Partner u učenju” koji se ostvaruje u 115 zemalja sveta. Konkurs „Kreativna škola 2012/2013” bio je namenjen nastavnicima i stručnim saradnicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, prikuljanje primera dobre prakse u nastavi i ostvarivanja obrazovno-vaspitnih ciljeva primenom informacionih tehnologija.

Na konkurs je pristiglo 322 rada. Centralna komisija u sastavu: predsednik komisije prof. dr Radivoje Mitrović – državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Gojko Kalajdžić (Matematički fakultet, Beograd), Jelena Kriš Prige, savetnica (Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice), Katarina Milanović (Majkrosoft), Miroslav Stamenković, koordinator Školskih uprava (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), prof. dr Mihajlo Đurđević (Građevinski fakultet, Beograd), Dobrivoj Martonoši, direktor Centra za stručno usavršavanje Kikinda, dr Milka Andrić, savetnica (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Sofija Nikolajević, pedagog, Mirjana Ilić, sekretarka Saveza učitelja Republike Srbije, Snežana Marković, nastavnica u Šestoj beogradskoj gimnaziji, mr Jadranka Milošević (ZUOV), Mirjana Bogdanović (ZUOV), Zvezdana Đurić (ZUOV) i Vera Đorđević (ZUOV) – razmatrala je radove koje su radne grupe predložile za nagradu.

Rad profesorke biologije Irine Damjanović i projekat pedagoškinje PU „Kreativno pero” Nele Sprinkl, učiteljice Nataše Novoselac i učiteljice Mirjane Rašić uvršteni su u „Bazu znanja“ kao primeri dobre vaspitno-obrazovne prakse.

Rad profesorke biologije Izokrenuta učionica – oprašivanje i oplođenje bio je u izboru za najbolji rad u kategoriji od V-VIII razreda.

Radovi koji po proceni Konkursne komisije predstavljaju dobre primere obrazovno-vaspitne prakse uvršteni su u postojeću Bazu znanja koja se nalazi na veb portalu www.kreativnaskola.rs.