Gimnazija Kreativno pero - Poslednji dan na književnom festivalu Na pola puta

Poslednje predavanje na festivalu održao je Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu. Njegova tema bila je Ideologija umetnosti, ali je on govorio uopšteno o ideologiji. Za njega ideologija predstavlja skup ideja u koje verujemo i za koje se borimo. Polemisao je sa tezom Margaret Tačer da ne postoji društvo, već samo skup pojedinaca koji imaju svoje interese. On se zalaže za društvo kao celinu i za princip o jednakosti ljudi. Današnja ideologija je mnogo perfidnija i lukavija. Ekonomija se predstavlja kao najvažnija delatnost a materijalna bogatstva kao najvažnija stvar, što je takođe jedna vrsta prikrivene ideologija.
Predavanje je bilo dinamično, a predavač veoma uspešan u komunikaciji sa publikom. Posebno je bio interesantan deo o izlaganju skrivene ideologije.
U našem timu na ovom festivalu bili su: Dimitrije Đurić, Mina Milošević, Tijana Stanišić, Katarina Andrić, Tijana Marinković, Jelena Tomašević, Mina Matić, Dunja Šarenac, Simona Putnik, Jelena Stefanović i Saša Glamočak.
Nakon svega, najjači utisak na nas ostavila su predavanja Teofila Pančića Zašto su mediji važni i Ivana Jankovića O smrtnoj kazni, kao i čitanje poezije Selme Asotić i proze Teofila Pančića.
Naši komentari o festivalu:
Fantastično iskustvo i drago mi je što sam došla. (Kaća)
Posebno mi se dopala atmosfera na predavanjima, učenici su bili zainteresovani i postavalji dosta pitanja predavačima. Iako postoje nesuglasice između naših država, mladi iz regiona se lepo druže. (Simona)
Svidela mi se komunikacija između predavača i đaka, što su svi otvorni srdačni, kao i ljubaznost građana. (Dunja)
Svideo mi se raspored predavanja, kako su nas domaćini dočekali, koliko su bili prijatni. Takođe, dopale su mi se teme predavanja i to što je svako predavanje bilo različito. Deca iz čitalačkog kluba Užičke gimnazuje ispričala su nam dosta o festivalu i o gradu. (Tijana S.)
Upoznali smo nove ljude i drago mi je što smo imali prilike da vidimo pisce i da se upoznamo sa njihovim delima. (Tijana M.)
Bilo je simpatično u hostelu, sva deca koju smo upoznali su otvorena, svi su se trudili da nam bude lepo. Ujutru su nam donosili pitu… Svaki predavač je na različit način predstavio svoju temu. (Mina iz trećeg razreda)
Sviđa mi se što je bilo dinamično i što smo sve vreme radili, što smo se upoznali sa novom književnom scenom jer sam mislila da je književnost nešto staro. Kada sam slušala Veličkovića, to mi se baš svidelo. (Jelena T.)
Svidelo mi se što je svako predavanje bilo posebno, što smo učili na drugačiji način, lepo smo se družili i dosta toga naučili. (Mina iz prvog razreda)
Sva predavanja su bila kvalitetna, sve je imalo neku svoju vrednost, a osim predavanja najznačajnije mi je bilo što sam upoznao momke iz različitih bendova. (Dimitrije)
Uživala sam na festivalu i drago mi je što smo našim đacima omogućili da učestvuju na jednoj ovakvoj manifestaciji. Mislim da su mnogo naučili/e i radujem se što su već pitali/e da li mogu ponovo da dođu sledeće godine. (Jelena S.)
Odličan festival, ljubazni domaćini, dosta rada… Mnogo prilika za učenje. Nadam se da ćemo doći ponovo! (Saša)