Gimnazija Kreativno pero - Drugi dan na književnom festivalu Na pola puta – sreda, 26. april
Na književnom festivalu Na pola puta slušali smo predavanja Teofila Pančića, srpskog novinara, kolumniste, kritičara i bivšeg urednika nedeLjnika Vreme, Nenada Veličkovića, pisac i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Amera Tikveše, pisca iz Sarajeva.

Prvo predavanje Zašto su mediji važni manje se odnosilo na glavnu temu, ali smo dosta diskutovali o patriotizmu, nacionalizmu i šovinizmu. Naučili smo kLjučne razlike između ova tri pojma o kojima se danas mnogo diskutuje. Teofil Pančić naglasio je da svako treba da preuzme odgovornost i da učini nešto kako bi promenio stvari i uticao na društvo: Tvoj glas ne može da promeni svet, ali to je više nego ništa.
Izlaganje O angažovanoj umetnosti Nenada Veličkovića nam je pokazalo da angažovana umetnost nije uvek loša, naravno kada ima estetsku vrednost. Analizirao je film Moderna vremena Čarlina Čaplina iz 1936. godine. Hteo je da nam pokaže da je u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka običan radnik bio zloupotrebLjen i da su ga fabrikanti nemilosrdno iskorišćavali i to je uredio kroz jedan pravi umetnički film.
U ovom neobičnom predavanju, Amer Tikveša je insistirao na interakciji sa publikom, odnosno, zajedničkoj analizi tri pop-rok pesme. Ove pesme (Ona se budi Šarla Akrobate, DivLji badem Đorđa Balaševića i Šal od svile grupe Haustor) našle su mesto u čitanci Svezame, otvori se. Svrha radionice je bila da se pokaže da poezija koja se peva nije ništa manje vredna od prave poezije.
Uveče su nam u pozorištu svoje tekstove čitali: Branislav Dimitrijević, Marko Pogačar, Selma Asotić i Nenad Veličković. Najjači utisak na nas je ostavilo čitanje poezije Selme Asotić, a potom čitanja Marka Pogačara i Nenada Veličkovića.
Naš utisak je da su predavanja bila još interesantnija nego prethodna. Posebno su se istakli Teofil Pančić i polemika koja se povela tokom njegovog predavanja i Amer Tikveša koji je dozvolio učesnicima da gotovo samostalno analiziraju izabrane pesme.