Gimnazija Kreativno pero – Književni festival Na pola puta u Užicu – utorak, 25. april
Deo učenika i učenica naše gimnazije otputovao je u Užice na Književni festival Na pola puta u utorak. Ovaj festival održava se dvanaesti put i okuplja veliki broj učenika i učenica, njihovih nastavnika i nastavnica, kao i pisaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Najveća vrednost ovog festivala jeste susret mladih iz regiona, podsticanje njihovog interesovanja za knjigu i prilika da razgovaraju sa piscima iz regiona.
Predavanja su se odvijala u Užičkoj gimnaziji. Izlagači su bili pisac i urednik časopisa Reč, Dejan Ilić, penzionisani pravnik i sociolog, Ivan Janković i pisac i urednik književnog časopisa Quorum, Marko Pogačar. Predavanjima su prisustvovali učenici i učenice srednjih škola i nastavnici i nastavnice iz čitavog regiona.
Svrha predavanja o istini bila je da nam pokaže koliko su naša čula ograničena kada zaključujemo nešto o pojavama u društvu i koliko je za istinu važno uspostaviti poverenje. Cilj predavanja o smrtnoj kazni bio je pokušaj predavača da nas ubedi da je smrtna kazna loša i da napredne države ne treba da je primenjuju. Takođe, naveo je da je protiv smrtne kazne veći broj mladih i obrazovanih, kao i više žena. Glavna poenta trećeg predavanja je bila da književnosti ne treba odricati pravo da menja svet. Ukazao je na to da su se tokom raspada Jugoslavije mnogi pisaci u svojim delima bili politički angažovani, posebno na desnici.

Tri održana predavanja ostavila su različit utisak na svakog od nas. Složili smo se da nam je najzanimljivije predavanje bilo predavanje O smrtnoj kazni. Tu je vođena najveća diskusija i aktivnost učenika i učenica je bila najveća. Ipak, tokom predavanja učenici i učenice nisu promenili svoje prvobitne stavove o smrtnoj kazni. Predavanje o istini za većinu je bilo najdinamičnije i ličilo je na debatu. Treće predavanje o književnosti i promeni započelo je pitanjima, a završilo se interesantnim zaključcima o istorijskim i književnim činjenicama. Predavač je koristio dosta književnoteorijskih pojmova pa nam je donekle bilo teško da pratimo to predavanje.

Na Maloj sceni pozorišta u Užicu održano je večernje čitanje i razgovor sa Amerom Tikvešom, Lamijom Begagić i Teofilom Pančićem. Svaki autor je prvo odgovarao na postavljena pitanja, a zatim čitao jedan od odlomaka svog dela. Za nas je najzanimljivije bilo čitanje Teofila Pančića, koji je svojom teatralnošću, razgovetnim čitanjem i duhovitošću ostavio najveći utisak. Autorka Lamija Begagić pročitala nam je vrlo emocionalnu priču o grupi devojaka koje se uzajamno pomažu i razbijaju rodne stereotipe ustaljene u sportu. Čitanje odlomaka Amera Tikveša izazvalo je najviše smeha. Kratke priče o taksisti i njegovim doživljajima bile su vrlo simpatične i komične.

                                                                           Ljubitelji književnosti iz Kreativnog pera