Tim iz Srbije na međunarodnom XPRIZE takmičenju za nagradu od 10 miliona dolara!

XPRIZE Rainforest je međunarodno takmičenje čiji je cilj osmišljavanje inovativne tehnologije koja bi mogla da pomogne u očuvanju tropskih kišnih šuma. Tim Kreativno pero jedini je predstavnik Srbije i jedini tim iz regiona, a Evropa ima ukupno pet predstavnika na ovom prestižnom takmičenju, čiji je nagradni fond 10 miliona američkih dolara. Pretpostavlja se da u kišnim šumama postoje milioni neotkrivenih vrsta biljaka, insekata i mikroogranizama, zbog toga se ove šume nazivaju draguljima Zemlje i najvećom svetskom apotekom, jer je u njima otkriveno više od jedne četvrtine postojećih prirodnih lekova. U kišnim šumama se još uvek kriju prirodna rešenja mnogih problema zbog čega naš tim želi da spasi ove šume i život na Zemlji.

Tim je uspešno prošao prvi krug selekcije i u junu ove godine plasirao se u polufinale takmičenja, za koje je od prijavljenih preko 300 timova izabrano samo njih 34! Iako ih polufinale takmičenja čeka tek u drugom tromesečju 2022, naš tim neprestano radi, članovi i članice istražuju, usavršavaju se i razvijaju nove veštine. Početkom decembra su organizovali testiranje dronova, koji su sastavni deo njihove tehnologije, u šumi Vinatovača. Oni kažu da su zadovoljni testiranjem i da su prikupili izuzetno značajne informacije koje će znatno poboljšati i usmeriti njihov rad.

Na sastanku sa rukovodstvom XPRIZE Rainforest takmičenja, predstavili su svoje rezultate, skrenuli pažnju na moguće poteškoće u daljem radu i postavili neophodna tehnička pitanja u vezi sa nastavkom učešća u takmičenju. Organizari XPRIZE takmičenja nisu imali zamerke na napredak tima Kreativno pero i podsticali su ih da nastave sa pripremama za sledeće faze takmičenja.

Naš tim vode osnivačice VOS Kreativnog pera Gorica Nedeljković Bogdanović i Aleksandra Nedeljković, a u timu su naši profesori/ke, učenici/e i saradnici/e, kao i predstavnici PR-DC kompanije i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.