Tim Srbije, koji će našu zemlju predstavljati na trećoj po redu Međunarodnoj olimpijadi u robotici, otputovao je danas u Dubai, u kojem će se ovogodišnja olimpijada održati od 24. do 27. oktobra 2019. godine.

Srbiju će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavljati Jelena Tomašević, Sara Jašović i Mina Matić, učenice privatne Gimnazije Kreativno pero, Jelena Zdravković, učenica ETŠ Mija Stanimirović iz Niša i Tara Malović, učenica Srpske gimnazije Nikola Tesla iz Budimpešte.

Samo takmičenje organizuje First Global da bi se među mladima promovisala STEM karijera i ukazalo na neke od najvažnijih ekoloških problema. STEM je jedinstven način učenja, odnosno interdisciplinarno povezivanje 4 predmeta, nauke, tehnike, inženjerstva i matematike.

Ovogodišnja tema Olimpijade u robotici je prekomerna količina otpada, a posebno plastike, u svetskim okeanima. Simulira se okean koji je zapravo polje na kome se roboti kreću, a velike i male lopte predstavljaju mikro i makro zagađivače. Cilj je da svaka ekipa osmisli robota koji će sakupiti što više loptica u kratkom vremenskom periodu i tako očistiti okean. Pored toga, takmiče se 2 alijanse od po 3 tima, tako da dobijamo još jednu perspektivu ovog problema - ako se ne ujedinimo i ne radimo zajedno čak i sa protivničkom alijansom, naš okean neće biti očišćen. Tako zaista i jeste, jer određen globalni problem može da se reši samo ako se svi ujedinimo. (Jelena Tomašević, učenica privatne internacionalne Gimnazije Kreativno pero)

Robot je u delovima dopremljen iz SAD-a, a na njegovom sklapanju učenice su vredno radile u proteklom periodu, sa svojim mentorom Vukom Vujovićem, nastavnikom informatike u privatnoj Gimnaziji Kreativno pero.

Olimpijada robotike okuplja više od 180 zemalja širom sveta.

Specifičnost tima Srbije je to što ga čini pet devojaka. Ovo je druga godina kako Srbiju predstavlja ženski tim i to nije slučajnost. Veoma je bitno da se STEM karijera promoviše među devojkama jer u Srbiji ima samo 12% žena među programerima, a u svetu je taj procenat još manji. Na to ukazuje i činjenica da je na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Meksiku, od 160 timova, bilo samo 9 ženskih, uključujući i srpski tim.

Među učenicama srpskog tima danas na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu vladalo je veliko uzbuđenje zato što će učestvovati u jednom ovako velikom i značajnom projektu i imati priliku da upoznaju različite kulture i način na koji njihovi vršnjaci i vršnjakinje sa drugih krajeva planete razmišljaju. Dok su se pozdravljali s roditeljima koji su došli da im požele srećan put, nisu krili da na ovoj olimpijadi očekuju najbolje rezultate i žele da se u Srbiju vrate kao pobednici.