Privatna gimnazija „Kreativno pero" na međunarodnoj olimpijadi u robotci „FIRST Global Challenge 2021 – Discover and Recover"

Na predlog Međunarodnog FIRST komiteta (FIRST global), tim koji predvode učenice Gimnazije „Kreativno pero”, zajedno sa svojim mentorima/kama Vukom Vujovićem, Goricom Nedeljković Bogdanović i Aleksandrom Nedeljković, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Iako su okolnosti u kojima se ceo svet nalazi sprečile ovogodišnje okupljanje mladih robotičara/ki iz preko 200 zemalja sveta na jednom mestu, nisu sprečile njihovo druženje i takmičenje “na daljinu”.

Kao i prethodne godine, organizatori/ke takmičenja bili/e su uspešni/e u osmišljavanju novog načina održavanja FIRST Global Challenge-a  i tako omogućili/e učenicima/ama širom sveta da i tokom pandemije razvijaju svoju ljubav i veštine u STEM oblasti (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Glavni deo ovogodišnjeg takmičenja jeste takozvana „Solutions Challenge“ i sudije će na osnovu njega izabrati pobednike/ice „FIRST Global Challenge“-a 2021. Timovi samostalno biraju jednu od četiri ponuđene kategorije (Zdavlje, Životna sredina, Ekonomija i Obrazovanje) kojom će se baviti ove godine. Cilj je izabrati problem u odabranoj kategoriji i za njega osmisliti što originalnije STEM rešenje. Pored toga, ispunjavanjem kombinacije izazova u osmišljavanju kreativnih i edukativnih sadržaja za društvene mreže, tehničkih izazova čiji je cilj konstrukcija manjih robotskih sistema, onlajn intervjua sa najistaknutijim STEM ekspertima i predavanjima o najnovijim robotičarskim tehnikama, timovi sakupljaju poene za plasman na rang listi takmičenja, a oni najbolje plasirani dobiće dodatne nagrade.

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. STEM je kurikulum utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su integrisane kroz interdisciplinarni pristup. Ove godine, dodatni i najvažniji cilj nalazi se i u samom nazivu takmičenja: „FIRST Global Challenge 2021 - Discover and Recover“. Upravo to, otkrivanje problema i oporavak sveta uz pomoć STEM-a!

Članice Tima Srbije 2021 su Nina Latinović, Nikolina Milosavljević, Jelena Tomašević, Sara Jašović, Sofija Kurćubić, Una Žarković, Jana Tomašević, Mirjana Milosavljević, Sofija Sviderski i Tara Rajković.