Preporučene mere prevencije Covid-19 MPNTR-a i Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut

Opšte mere prevencije


1. Primena sanitarno-higijenskih mera u školskoj sredini


Redovno pranje ruku

Kako? Ruke treba prati higijenski ispravnom vodom za piće i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi 70% alkohola. Dezinfekcija ruku sredstvima na bazi 70% alkohola ne može zameniti pranje ruku vodom i sapunom ukoliko su ruke vidno zaprljane. Posle 3 do 4 dezinfekcije ruku, obavezno oprati ruke vodom i sapunom.

Kada? Obavezno prati ruke pri ulasku u školu, pre jela, posle odlaska u toalet, pre spremanja hrane, nakon obavljanja respiratorne higijene (istresanje nosa, kašljanja u maramicu itd.), posle igre (npr. posle velikog odmora, posle časa fizičkog vaspitanja) i maženja životinja, kada su vidno zaprljane, nakon izlaska iz škole i uvek kada postoji potreba.

Gde? Na svim ulazima u školu i učionicima postavljena su dezinfekciona sredstva na bazi 70% alkohola koja se koriste uz obavezni nadzor nastavnika/dežurnog nastavnika i tehničkog osoblja.

Škola sprovodi sve propisane sanitarno-higijenske mere smanjenja rizika unosa virusa Covid-19 u školsku sredinu usvojene od strane nadležnih organa.

Ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika/ca pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na Covid-19, škola će o tome obavestiti roditelja ili drugog zakonskog zastupnika da bi preuzeo dete i odveo ga na pregled kod lekara. Do momenta dolaska roditelja ili drugog zakonskog zastupnika, učenik/ca treba da bude u posebnoj prostoriji pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik/ca i zaposleni treba da nose masku.


2. Respiratorna higijena

Da bi se sprečilo prenošenje svih respiratornih infekcija, uključujući Covid-19, sledeće mere kontrole infekcije se preporučuju svim osobama sa znacima i simptomima respiratorne infekcije za zadržavanje respiratornog sekreta:

• pokriti usta i nos maramicom pri kašljanju ili kijanju ili u nedostatku maramica;
• kašljati ili kijati u rukav u prevoju lakta;
• u najbližu posudu za otpad odložiti maramicu nakon upotrebe;
• obaviti higijenu ruku (pranje ruku sapunom i vodom, dezinfekcija ruku sredstvima na bazi alkohola) nakon kontakta sa respiratornim izlučevinama i kontaminiranim predmetima/materijalima.

Dodatne mere bezbednosti smanjenja rizika unosa korona virusa u školsku sredinu:

• Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom ili imunodeficijencijama).
• Učenici ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije.
• Preporučuje se nošenje zaštitnih maski u situacijama kada nije moguće održati distancu u zatvorenim prostorijama.

S obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, preporuke će se stalno preispitivati i po potrebi menjati u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Škola prati sve propisane preporuke i Odluke MPNTR-a i Instituta za javno zdravlje i o tome izveštava roditelje i zapos