Svečanom ceremonijom u utorak, 15. novembra 2022. godine, u Narodnom pozorištu u Nišu obeležena je ovogodišnja dodela nagrada Svetislav Milić – mladima od srca, uz temu Svetosavljem kroz Srbiju, sa ciljem da se istakne važnost svetosavskog puta i vere.

Kreativnom peru uručena Plaketa mira u okviru dodele nagrada Svetislav Milić – mladima od srca

Odlukom Upravnog odbora humanitarne organizacije Nađi Raula, Plaketa mira dodeljena je Njegovoj svetosti Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, đacima i nastavnicima Osnovne škole i Gimnazije Kreativno pero iz Beograda za izvanredne rezultate na polju humanitarnog rada, nauke i obrazovanja, kao i Stefanu Joviću, proslavljenom košarkašu. 

 

Plaketa mira uručena je direktorki Osnovne škole i Gimnazije Kreativno pero Gordani Kedžić. Direktorka je u svom obraćanju pozdravila Jovana Milića, osnivača humanitarne organizacije Nađi Raula, sve prisutne goste i Njegovu svetost Patrijarha srpskog Porfirija. Između ostalog, izjavila je da je u ime đaka, nastavnika, kao i celog tima Kreativnog pera počastvovana što je prepoznato zalaganje celog našeg sistema u vaspitno-obrazovnom radu zasnovanom na principima celoživotnog učenja i razvijanju kreativnosti, ekološke svesti, naučne pismenosti, kritičkog razmišljanja, socijalnih veština i društvene odgovornosti. 

 

Kreativno pero već godinama sarađuje sa humanitarnom organizacijom Nađi Raula, i ono što ih povezuje jeste humanost i dobročinstvo koje kao društvene vrednosti promovišu udruženim snagama kroz različite humanitarne akcije i inicijative, među kojima su poznate akcije Uskršnja aukcija i Svi smo mi Deda Mraz. Na taj način se pomažu ugrožene porodice širom Srbije i podstiče svest o značaju empatije.


Gospodin Jovan Milić je u svom obraćanju istakao da đaci i nastavnici naše škole pokazuju da je čovekoljublje najuzvišenija ljudska osobina. Brojni su i uspesi učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Na stotine nagrada osvojenih na opštinskim, regionalnim i državnim takmičenjima krase zidove ove škole. Đaci i nastavnici Kreativnog pera ušli su u uži izbor za dodelu ovogodišnje Zayed Sustainability Prize nagrade za održivost. Svojim projektom Učionica za održivu budućnost su se plasirali među tri najbolja projekta u svojoj kategoriji, od ukupno 4538 projekata iz 152 države sveta.


Uz isticanje potrebe da mladi ljudi motivišu i inspirišu druge mlade ljude i uz promociju mira, tolerancije i međusobne solidarnosti, svečano je zatvorena četvrta po redu dodela Nagrada Svetislav Milić - mladima od srca.