Mina Matić, Sara Jašović i Jelena Tomašević su učenice privatne Gimnazije Kreativno pero, Jelena Zdravković je učenica niške Elektrotehničke Mija Stanimirović, a Tara Malović je Beograđanka koja pohađa Srpsku gimnaziju Nikola Tesla u Budimpešti. Sa svojim mentorima, Vukom Vujovićem, nastavnikom informatike u privatnoj Gimnaziji Kreativno pero i Aleksandrom Nedeljković, osnivačicom VOS Kreativno pero, one čine tim koji je Srbiju predstavljao na Međunarodnoj olimpijadi u robotici, održanoj od 24. do 27. oktobra u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Srbija je treći put učestvovala na ovom velikom takmičenju i svake godine učenici/ice privatne škole Kreativno pero bili/e su deo tima koji je predstavljao našu zemlju.

Evo izveštaja sa takmičenja:

Juče smo doputovale u Beograd i moram priznati da smo tužne što se sve završilo i što moramo da se vratimo u realnost.

Mislim da smo sve bile jednako uzbuđene kada smo prvi put dobile poziv da učestvujemo na ovom takmičenju, ali tvrdim da ni jedna od nas nije ni sanjala koliko će nam ovo takmičenje pomoći da pronađemo sebe, upoznamo svet i odrastemo u svakom pogledu.

Prvog dana smo se upoznale sa arenom, mestom gde smo prethodnih nekoliko dana provodile najviše vremena i gde se odigravalo samo takmičenje. Upoznavale smo se sa ostalim timovima i njihovim robotima. Najzanimljiviji nam je bio tim Japana sa kapama u obliku likova iz crtanih filmova i origamijem na njihovom štandu.

U drugom delu dana usledila je ceremonija otvaranja takmičenja. Mesto na kom se održala je poznato La Perle pozorište. Tamo smo prvo nosile zastavu Srbije i u jelecima predstavile našu zemlju ostalim učesnicima, a nakon toga nam se obratio i osnivač First Globala, Dean Kamen, organizator samog takmičenja, kao i Ministar za veštačku inteligenciju UAE-a, Njegova ekselencija Omar Sultan Al Olama, a samoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i Njegovo visočanstvo šeik Mohamed bin Rashid Al Maktoum, krunisani princ Dubaija. Sve se završilo neverovatnim plesnim, akrobatskim, scenskim i muzičkim performansom. Nismo ni trepnule tokom celog nastupa, a svaki trenutak nam je oduzimao dah.

Drugog dana, 25.oktobra, počelo je takmičenje. Prvo smo imale dva probna meča, a zatim tri kvalifikaciona. Tu smo, možda po prvi put u našim životima, spoznale koliko je komunikacija zapravo važna za uspeh. Sa timovima sa kojima smo bile u alijansama smišljale smo strategiju i razmenjivale ideje za borbu. Nekad je sve išlo po planu, a nekad strategija nije poštovana. Tako smo naučile da nekada naš uspeh ne zavisi samo od nas samih. Međutim, uspeh se ne meri samo pobedama na meču, već i time koliko je naš rad i način razmišljanja zapažen, kao i značajem kontakata koje smo uspostavile. Na primer, prva žena koja je bila u Međunarodnoj svemirskoj stanici, Anousheh Ansari je izrazila želju da nas upozna, i upoznale smo se! Veoma smo počastvovane i zahvalne na ovoj prilici.

Veče istog dana provele smo u Dubai Marini koju smo celu obišle brodićem. Kasnije smo se šetale i večerale u jednom od mnogobrojnih restorana. Nismo odolele da ne odemo i do plaže gde smo se uverile da je voda Persijskog zaliva zaista onakva kakvom je opisuju, topla i mirna.

 Subota, u areni imamo 4 kvalifikaciona meča. Pričamo sa ostalim timovima, smišljamo taktiku i upoznajemo se. Učimo mentora tima Sirije da pravilno izgovori glasove č i ć, a on nas kako se izgovara njegovo ime. Gledamo mečeve ostalih ekipa dok mi imamo pauzu i divimo se neverovatnim robotima pojedinih timova. Dan završavamo odlaskom na Burdž Kalifu. Pogled sa 148. sprata ovog vertikalnog grada je zadivljujući. Vidimo ceo Dubai i uživamo u svakom trenutku. Nastavljamo dalje odlaskom u Dubai Mol. Jedemo picu i gledamo fantastičnu Dubai Fontanu. Voda pleše u ritmu pesme koja se čuje u pozadini, a zadivljeni posetioci aplaudiraju nakon svake numere. Vidno premorene, ali veoma srećne, vraćamo se u hotel.

Poslednji dan, odigrale smo svoja 2 meča do podneva i posle toga bile spremne da gledamo plej-of i finalne mečeve. Nakon neizvesnog finala, imamo pobedničku alijansu FIRST Global Challenge-a 2019. Nju čine timovi Moldavije, Norveške, Belorusije i tim Hope (tim sirijskih izbeglica). Odlazimo do hotela, pakujemo se i prisećamo se svega.

Ponedeljak, 5.00 po lokalnom vremenu, napuštamo hotel i idemo ka aerodromu. Većina nas je prespavala skoro ceo let, ali smo imale vremena i da popričamo o svemu i pokušamo da saberemo utiske. Nije nam uspelo, previše ih je. Svaka od nas je ovo takmičenje doživela na svoj način i svaka je naučila nešto novo i drugačije. Jedno je sigurno, FIRST Global Challenge 2019 je nešto što ćemo zauvek nositi sa nama i prepričavati sve detalje još dugo, dugo.

 Jelena Tomašević, učenica II razreda gimnazije