FIRST Global​ Challenge​ ​2019

На предлог Међународног ФИРСТ комитета (FIRST Global), ученице Гимназије „Креативно перо”, заједно са једном ученицом ЕТШ „Мија Станимировић” из Ниша, и две из српске Гимназије „Никола Тесла” из Будимпеште, као и својим ментором наставником информатике Вуком Вујовићем, представљаће нашу земљу на Међународној олимпијади у роботици. Олимпијада ће се ове године одржати од 24. до 27. октобра, у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима.

Робот је у деловима допремљен из САД-а и тренутно се налази у просторијама Машинског факултета Универзитета у Београду који ће нам пружати логистичку и стручну подршку у овом процесу. 

Основни циљ овог пројекта је јачање свести о важности СТЕМ каријере, као перспективе за развој младих људи и пружање подршке интеркултуралној сарадњи и размени. СТЕМ је курикулум утемељен на идеји образовања у четири специфичне дисциплине - наука, технологија, инжењерство и математика, које су интергрисане коз интердисциплинарни приступ.

Сваки тим чини највише пет ученика/ца и два ментора, а нашу земљу ће представити Јелена Томашевић, Мина Матић, Јелена Здравковић, Тара Маловић и Јована Ђошић. Тимови ће се такмичити подељени у два савеза од по три репрезентације, који ће решавати различите задатке усмерене на један од великих проблема данашњице. Ове године тимови ćе учити о стварним изазовима повезаним са чишćењем светских океана. Океани су све загађенији, што негативно утиче на њихов живи свет и околно становништво.

За решавање овог глобалног проблема са загађењем океана тражи се много више од најбоЉих инжењерских умова. Потребне су  потпуно нове технологије и будући лидери који ће понудити решење. Осим такмичења у роботици, ученици и ученице уче да се неки изазови могу превазићи само када Људи схвате да смо сви у истом тиму и да заједничким радом, кроз примену технологије и сарадњу, могу постати носиоци позитивних промена у свету.