Beograd, 15.11.2018. - Učenici IV razreda gimnazije KREATIVNO PERO posetili su Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti, najviše naučne i prosvetne ustanove u Srbiji. U pratnji učenika bili su i nastavnici Nataša Ignjatović i Igor Kuzmanović.

U Arhivu su nas dočekali ljubazni domaćini, a od zamenika upravnika Arhiva, Mileta Stanića, saznali smo dosta zanimljivih detalja o istorijatu ove značajne ustanove. Uverili smo se da je Arhiv SANU pravi dragulj ispunjen unikatima neprocenjive vrednosti, koji čuva tapije srpske istorije od srednjeg veka do današnjih dana. Bili smo fascinirani dokumentima koje su znameniti Srbi zaveštali Arhivu sa ciljem očuvanja srpske kulturne baštine. Imali smo jedinstvenu priliku da pogledamo Delovodni protokol Karađorđa Petrovića, pisanu zaostavštinu porodice Obrenović, Vuka Karadžića, Milutina Milankovića, Jovana Cvijića, kao i zaostavštinu znamenitih pisaca i pesnika - Ive Andrića, Branka Ćopića, Milana Rakića. Posebnu pažnju privukao nam je i spomenar Mine Karadžić i Dečanska hrisovulja u kojoj kralj Stefan Dečanski nabraja sela koja dodeljuje manastiru.

Poseta Arhivu ostavila je veliki utisak na nas, a učenici su shvatili značaj očuvanja srpske kulturne baštine. Ljubazni domaćini pozvali su nas da ponovo posetimo Arhiv, ovoga puta kao istraživači dokumenata i rukopisa koji čuvaju sećanje na našu istoriju.