Београд, 15.11.2018. - Ученици IV разреда гимназије КРЕАТИВНО ПЕРО посетили су Архив Српске академије наука и уметности, највише научне и просветне установе у Србији. У пратњи ученика били су и наставници Наташа Игњатовић и Игор Кузмановић.

У Архиву су нас дочекали љубазни домаћини, а од заменика управника Архива, Милета Станића, сазнали смо доста занимљивих детаља о историјату ове значајне установе. Уверили смо се да је Архив САНУ прави драгуљ испуњен уникатима непроцењиве вредности, који чува тапије српске историје од средњег века до данашњих дана. Били смо фасцинирани документима које су знаменити Срби завештали Архиву са циљем очувања српске културне баштине. Имали смо јединствену прилику да погледамо Деловодни протокол Карађорђа Петровића, писану заоставштину породице Обреновић, Вука Караџића, Милутина Миланковића, Јована Цвијића, као и заоставштину знаменитих писаца и песника - Иве Андрића, Бранка Ћопића, Милана Ракића. Посебну пажњу привукао нам је и споменар Мине Караџић и Дечанска хрисовуља у којој краљ Стефан Дечански набраја села која додељује манастиру.

Посета Архиву оставила је велики утисак на нас, а ученици су схватили значај очувања српске културне баштине. Љубазни домаћини позвали су нас да поново посетимо Архив, овога пута као истраживачи докумената и рукописа који чувају сећање на нашу историју.